Je byt spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ?
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je byt (koupený na základě kupní smlouvy od developera) spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ. Odpověď je důležitá z hlediska použitelnosti ustanovení o zákonné dvouleté záruční době, a to nejenom na bytovou jednotku, ale i na společné části domu. Je to někde autoritativně řešeno?
Děkuji za odpověď.
Byt nelze řadit mezi spotřební zboží. Nevztahuje se tedy na něj zákonná dvouletá záruka.
Právní důvody uvádím dva.
• Za prvé:
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/44/ES ze dne 25. května 1999 o některých aspektech prodeje spotřebního zboží a záruk na toto zboží definuje ve svém článku 1 odst. 2 písm. (b) spotřební zboží takto:
"Pro účely této směrnice se rozumí: (...) "spotřebním zbožím" všechny hmotné movité předměty, s výjimkou:
- zboží, které se prodává na základě výkonu rozhodnutí nebo jiných soudních opatření,
- vody a plynu, nejsou-li stáčeny v omezeném objemu nebo v určitém množství,
- elektrické energie"
(citováno z eur-lex.europa.eu)
• Za druhé:
Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník neuvádí vyslovně záruční dobu u jiného zboží než spotřebního. Zákonodárce tedy ponechává záruční dobu v ostatních případech zcela na libovůli smluvních stran.
Tato smluvní volnost znamená, že záruční doba může být dohodou stanovena i podstatně delší a není omezena dvouletou lhůtou. Není tedy pravdou, že by záruční doba u bytů byla automaticky dvouletá. Takový násilný výklad zákona by naopak poškozoval spotřebilele a vnucoval by mu u staveb příliš krátkou zákonnou záruku.
Tento výklad příslušných ustanovení ObčZ je zcela v souladu s Ústavním soudem prosazovanou zásadou co nejmenší ingerence (zasahování) státu do záležitostí svobodných občanů. Co může být řešeno v občanskoprávní rovině, do toho se Velký Bratr stát nemá míchat.
lake
a to rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR 33 Odo 1314/2005 -"Uzavřela -li, kupní smlouvu o prodeji nemovitosti na straně prodávajícího osoba provozující živnost v oboru realitní činnost, použijí se na práva a povinnosti z této kupní smlouvy též zvláštní ustanovení občanského zakoníku o prodeji zboží v obchodě (§ 612 a násl.ObčZ)
Ovšem praktický problém bývá v tom,že developer většinou založí za účelem prodeje bytových jednotek novou právnickou osobu, většinou s.r.o., kterou po prodeji všech bytů muže zrušit, a těžko se dovoláš odpovědnosti. A nebo toto s.r.o. ještě existuje , protože se byty neprodávají, ale nemá jiný majetek a jinou výdělečnou činnost, než neprodané byty. Takže pokud odmítnou uznat reklamaci, jdeš do nejistého právního sporu.Sice ho nejspíše vyhraješ, ale těžko vydobudeš peníze…
Tak toto je otázka, která svým způsobem zajímá i mě a zde http://www.portalsvj.cz/…-noveho-domu (zatím bez odpovědi) jsem se se ptal na podobné skutečnosti.
Můj názor je tento:
- Záruční lhůta na byt by měla být uvedena v kupní smlouvě. Není-li uvedena, nevidím žádný důvod, aby nebyla min. 2letá od okamžiku převzetí bytu.
- Záruka na společné části domu je shodná s bodem 1 a běží od okamžiku převzetí poslední BJ kupujícím.
- Je praktické, aby tento poslední kupující zmocnil SVJ k uplatňování reklamací společných částí domu.
Poslední komentáře