Vložil lake, 27. Srpen 2010 - 8:18

Lenko,
nezmiňujete se o tom hlavním - zda pozemek je zapsán v Prohlášení vlastníka jako "věcně příslušný k domu", nebo je ve spoluvlastnictví více osob podle Občanského zákoníku (a je v katastru veden samostatně).

Pozemek věcně příslušný k domu se vypůjčí na základě hlasování podle § 11 odst. 2 ZoVB (nadpoloviční většina přítomných hlasů). Soudím, že smlouvu o výpůjčce může uzavřít SVJ na základě analogie s nájemní smlouvou, viz § 9a odst. 1 písm. (c) ZoVB.

Pozemek ve spoluvlastnictví podle ObčZ se vypůjčí na základě rozhodnutí většiny spoluvlastníků, počítané podle spoluvlastnického podílu (§ 139 odst. 2 ObčZ). Záměr vypůjčit pozemek však musí být předestřen všem spoluvlastníkům. V tomto případě není dán žádný důvod k tomu, aby smluvním partnerem města bylo SVJ: z hlediska společenství jde o cizí nemovitost, k níž SVJ nemá žádný právní vztah.

Pozemek ve vlastnictví SVJ se vypůjčí podle rozhodnutí výboru nebo pověřeného vlastníka, pokud rozhodování statutárního orgánu není v této věci omezeno nebo vyloučeno stanovami (§ 9 odst. 14 písm. (f) ZoVB).

Názor, že k výpůjčce či pronájmu je nutný souhlas všech, nemá oporu v zákoně a je v rozporu s konstantní judikaturou. K tomu viz namátkou rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 400/98 ze dne 18. ledna 2000, nebo nejnověji 26 Cdo 26/2009, ze dne 19. 1. 2010.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.