Vložil Justitianus, 4. Červenec 2024 - 11:02

Pane Kruppe, pročpak ze sebe děláte blba?

Pokud se domníváte, že tazatelka má zákonné právo na to, aby se jí na schodišti svítilo, pak jistě uvedete celostátně účinný právní předpis, který by jí takové právo přiznával. Čekám na Vaši odpověď podloženou označením příslušného ustanovení právního předpisu.


Kruppe, vy totiž mnoho a zbytečně žvaníte, ale o ničem. Chovejte se jako dospělý.

  • Nezajímá mne vůbec co podle Vás prý „je obvyklé“. Vůbec netušíte co je obvyklé v domě tazatelky. Vaše nepodložené fantazie si strčte někam.
  • Nezajímá mne Vaše žvanění že „se v domě dohodli“. Víte o tom velké prd – vy v tom domě nebydlíte a vůbec nic o tom netušíte.
  • Nezajímají mne Vaše fantazie o tom co „dokonce obyvatelé jenom očekávají“. Vždyť zase jen žvaníte naprázdno ! Ostatně pouhé očekávání jednotlivého vlastníka nemá žádnou váhu – to byste měl už dávno vědět. Přečtětete si ustanovení NOZ o bytovém vlastnictví.

Abych prokázal, jak jste nechápavý, rozeberu zde první stížnost tazatelky – osvětlení na schodišti. Snad pochopíte, že napřed musí ona sama vědět co chce, a hlavně na co má nárok ze zákona nebo ze smlouvy. Pak teprve by mělo smysl začít jí radit.

  1. Pokud na schodišti není zřízeno osvětlení, měla by se tazatelka obrátit na shromáždění. To může rozhodnout o zřízení elektroinstalace, natažení drátů, montáži vypinačů a svítidel na schodišti.
  2. Pokud osvětlení na schodišti je, ale je nefunkční, pak záleží na tom, zda v domě je či není poskytována služba „osvětlení společných prostor“: to si musí tazatelka sama ujanit četbou stanov nebo studiem přijatých usnesení shromáždění. My to netušíme.
  3. Pokud je v domě poskytována služba „osvětlení společných prostor“, pak tazatelka se má obrátit na poskytovatele této služby. Kdo to je – to si musí také sama zjistit.
  4. Poskytovatelem služby může být většinový vlastník, který je správcem domu ze zákona podle § 1191 (zpravidla bytové družstvo).
  5. Vzniklo-li SVJ, může být poskytovatelem služby, avšak ve stanovách může být uvedeno, že připomínky ke službám se mají oznamovat přímo smluvnímu správci. Tazatelka si tedy musí přečíst stanovy.
  6. Neobsahují-li stanovy o tom nic, pak se tazatelka má obrátit na SVJ jako na poskytovatele služeb podle zákona 2015/67.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.