Vložil Justitianus, 30. Květen 2022 - 10:06

Zuzano, váš předseda je zmatený popleta, který neumí rozúčtovat náklady na služby. Co jste popsala ve Vašich bodech 1 až 8 – to jsou nepraktické nesmysly, a zřejmě nikým neschválené.

  1. Výchozí je pouze celková částka kterou SVJ uhradilo za zúčtovací období (bez ohledu na to zda šlo o platby „za elektroměr“, za energii, nebo za distribuci). Vy však musíte před začátkem rozúčtování nákladů na službu „osvětlení společných prostor“ vyčlenit náklad který připadá na tuto službu.
  2. To se provede tak, že od celkové částky se odečtou všechny dílčí náklady připadající na použití elektrické energie pro jiné účely (provoz výtahu, cirkulační čerpadlo teplé vody, čerpadlo ústředního topení, napájení routeru vlastníka jednotky, nabíjení elektromobilu vlastníka jednotky, atd.)
  3. Zbylý náklad je nákladem na poskytování služby „osvětlení společných prostor“. Tento náklad se podle zákona č. 67/2013 Sb. rozúčtuje na vlastníky jednotek poměrně podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Poznámka k bodu č. 2: Některé dílčí náklady je možné určit kvalifikovaným odhadem; některé je možné odvodit z náměrů podružných elektroměrů. Podružné elektroměry však slouží pouze k rozdělení nákladů v Kč. Nikoliv k dodávce elektrické energie odběratelům! Vaše SVJ není držitelem licence od Energetického regulačního úřadu, a proto není ani dodavatelem, ani distributorem elektrické energie. 

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.