Vložil Korky0202, 29. Květen 2022 - 18:28

Zákon nezná pojem „ALE“, takže pokud neexistuje ujednání dle § 5, odst. 1, zákona 67/2013 Sb.:

(1) Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.

Musíte postupovat dle tohoto zákona, což je opět v daném § 5, odst. 2, písmeno d):

(2) Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto

  1. provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě , úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, popřípadě další služby sjednané mezi poskytovatelem služeb a příjemcem služeb, podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Rozhodně bych doporučil, aby na elektroměry, které jsou určené pro společné prostory, nebyly napojeny podružné elektroměry, které nesouvisí s provozem společných částí domu. Pokud máte elektroměrů více (neznám dispozici domu), tak pro podružné měření vyčleňte jeden speciální, u kterého budete moci náklady rozpočítat těm, kteří jsou napojeni na tento elektroměr.

Nicméně, pokud budete moci a bude vůle, rozhodně doporučuji za vhodnější, když je schválené rozúčtování dle podílu, než podle přihlášených osob. Protože běhat po baráku a dohadovat se s někým, že ten člověk má být přihlášený, že se 3 měsíce berou za celý rok, nikoliv soustavně, to je fuška.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.