Vložil lake, 24. Leden 2016 - 10:21

Co píše pan Poznámka je snahou o podvod a švindlování v účetnictví.

Pokud SVJ vyměří speciální zálohu „… jako ostatní měsíční zálohy předpisem položek plateb nebo EVL“, pak jde nepochybně o trestný čin podvodu. Tazatel není povinen hradit nic, jak už jsem mu napsal. Zároveň by se členové výboru dopustili trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

SVJ není oprávněno takto žádnou falešnou „zálohu“ vyměřit. Zálohy na uplynulé období roku 2015 nelze předepsat zpětně. Veškeré zálohy už byly uhrazeny. Zálohy na rok 2016 lze zvýšit, ale pouze z důvodů vyjmenovaných v § 4 zákona č. 67/2013 Sb.. To jest „v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů“. Samotná skutečnost, že SVJ nemá peníze, však není oprávněným důvodem ke zvýšení záloh na služby pro rok 2016.

Skutková podstata trestného činu podvodu podle § 209 odst. 1 TrZ naplní ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou.

Je zjevné, že snaha zvýšit „zálohy“ na rok 2016 je od počátku podvodem. SVJ už předem ví, že chce z těchto záloh krýt své dluhy za již skončené zúčtovací období. Podvod jako vyšitý. Tazatel není povinen takovou sešvindlovanou „zálohu“ hradit. V tom spočívalo jádro mého předchozího příspěvku.

Poslyšte, lhát, podvádět a manipulovat s vlastníky se nevyplácí. Není správné uvádět vlastníky v omyl a předepisovat jim falešnou zálohu jen proto, že tak je to pro výbor pohodlnější. Oni by mohli příště členové výboru zkusit podvádět doopravdy a ve větším měřítku. Je to stejný podvod jako předepisovat falešné „zálohy na správu“, které SVJ okamžitě zpronevěřuje na úhradu vlastního úvěru u banky.

Takže NE. Pane Poznámko, nenavádějte zde k trestnému činu podvodu.
--------------------------------------------------------------------

Výbor by měl jasně vlastníkům sdělit jaká je finanční situace. SVJ by mělo vlastníky požádat o dobrovolnou krátkodobou zápůjčku peněz. A Může k tomu účelu vydat směnky na doručitele. Pokud SVJ stanoví roční úrokovou sazbu kolem 6%, možná se zájemci o investování jen pohrnou…

Jakmile výbor přestane mlžit a podvádět s neexistujícím „dluhem“, jistě vlastníci pochopí, proč a na jaký účel mají svému SVJ půjčit peníze. Tazatel to jak vidno nepochopil jen proto, že od výboru dostal nepravdivé a nesmyslné informace.

Výše zapůjčených částek je věcí dohody s jednotlivými zapůjčiteli. Může být stanovena poměrně podle výše zaplacených záloh v roce 2015. Možné je i stanovit její výši jednotně, aby se to jednodušeji počítalo; to by ovšem vlastníci menších bytů byli zatíženi neúměrně více, než činí jejich podíl na celkových nákladech služeb.

Nu, a pokud se snad nepodaří získat potřebnou částku dobrovolnou zápůjčkou od vlastníka či vlastníků, obrátí se SVJ normálně na poskytovatele bankovních služeb.

Ale prosím nepodvádějte vlastníky tvrzením, že jde údajně o zálohy na služby roku 2015, či dokonce na rok 2016. Nejde o žádné povinné zálohy na služby. Půjde o dobrovolné krátkodobé zápůjčky k překonání finanční nedostatečnos­ti SVJ.

Není nad to nelhat, nepodvádět a nekrást.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.