Vložil Justitianus, 22. Červen 2024 - 6:42
  • Jirka: „Má na toto právo, když …“

Má právo navrhnout komukoliv cokoliv. Jiná záležitost by byla, kdyby Vás začala omezovat ve Vašich právech. O tom jste nám ale nic nenapsal.

Jestliže zahrada je zmíněna v prohlášení (vlastníka budovy) jako společná část, pak si musíte přečíst prohlášení a stanovy. My obsah těchto dokumentů neznáme. Netušíme tedy na co má či nemá ta paní právo.

Jestliže zahrada není zmíněna v prohlášení (vlastníka budovy) jako společná část, pak jde o podílové spoluvlastnictví. O užívání zahrady rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle podílů. My jejich rozhodnutí neznáme. Netušíme tedy na co má či nemá ta paní právo.

Nemůžeme posoudit obsah toho co navrhuje spoluvlastnice. Víme jen to, že pokud nemá na zahradě nadpoloviční podíl, je povinna podřídit se většinovému rozhodnutí spoluvlastníků.

A ještě poznámka: Je vyloučeno, abyste jako spoluvlastník užíval Váš „podíl na zahradě“. To je nemožné, protože podíl na věci je pouze číslo a vztahuje se k věci jako celku.

Je ale možné na zahradě vymezit části pozemku[1] a přidělit je k výlučnému užívání jednotlivým spoluvlastníkům. Jde-li o podílové spoluvlastnictví, pak velikost plochy přidělených částí nemusí mít žádný vztah k velikosti spoluvlastnických podílů. To se projevuje tak, že spoluvlastníkovi může být umožněno užívání ve větší nebo menší míře, nežli by odpovídalo jeho podílu. Případně může být většinovým rozhodnutím spoluvlastníků z užívání společné věci zcela vyloučen. Neexistuje žádný „automatický“ ná­rok.

Justitianus


Poznámka 1: Toto vymezení „sfér vlivu“ lze u pozemku provést buď schválením geometrického plánu, nebo trvalým vyznačením hraničních bodů v terénu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.