Vložil lake, 23. Leden 2016 - 23:30

Pane Tomáši, máte asi na mysli služby za rok 2015.

Ptáte se v jakém okamžiku Vám vzniká povinnost částku zaplatit. Takovou povinnost ale nemáte a nebudete mít. Nechal jste se poplést. Používáte nesmyslné označení plateb. Pojem „dluh ze záloh“ je vnitřně rozporný: nikdo z vlastníků jednotek nejspíše žádný dluh ze záloh nemá, ani Vy. Zálohy v roce 2015 jste všichni hradili řádně v předepsané výši. Tak jakýpak dluh?!?!

SVJ jako poskytovatel služeb se dostalo do finanční nedostatečnosti. Má problémy s cashflow (což je způsobeno časovým posunem mezi dobou splatnosti finančních závazků a dobou splatností pohledávek). Takový stav je celkem běžný a řeší se také běžně – bankovní půjčkou či krátkodobým provozním úvěrem.

SVJ si samozřejmě může půjčit u banky, u spořitelního družstva, u některého vlastníka jednotky, nebo u více vlastníků jednotek. Ale prosím nenazývejte to „dluhem“, když půjde naopak o POHLEDÁVKU věřitelů (vlastníků jednotek) za dlužníkem (SVJ).

  • Členové vašeho výboru zjevně neumějí zaúčtovat jednoduchý účetní případ. Vodí vás za nos a vymýšlejí pohádky o neexistujícím „dluhu ze záloh“. Dejte si na ně pozor.
  • Je také právně neprůchodné, jestliže se členové výboru snaží „vyrazit“ ze všech vlastníků jednotek peníze, na které dnes SVJ nemá žádný právní nárok. O peníze je třeba slušně požádat. Ne strašit vlastníky neexistujícím dluhem!

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.