Vložil Justitianus, 11. Červenec 2024 - 9:17

Rozhodující je, zda v domě jsou jednotky(1994) nebo jednotky(2012). O tom jste nenapsal nic.

  • „Ve stanovách z roku 2016 máme, že …“

Je naprosto bezvýznamné co máte uvedeno ve stanovách z roku 2016. Jde totiž o záležitost, o které SVJ není oprávněno rozhodovat. Platí obsah prohlášení.

  • „… tak jsem začal pátrat a narazil na NOZ z roku 2020 a tam se píše( pokud jsem správně pochopil), že je možné přehlasovat většinou hlasů …“

☀ Jestliže nové balkony mají být přístupné všem vlastníkům jednotek, pak máte pravdu. Postupovalo by se podle 2012/89/§1169­/2/a. V tom případě platí, že ke změně prohlášení postačí souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek.

☀ Jestliže každý nový balkon má být ve výlučném užívání vlastníkem určité jednotky, pak se postupuje podle 2012/89/§1169/1. Platí, že ke změně prohlášení se vyžaduje písemný souhlas vlastníka jednotky, jehož práv a povinností se změna dotkne. Je-li jednotka zatížena, vyžaduje se rovněž písemný souhlas osoby oprávněné z věcného práva, pokud se jejích práv a povinností změna dotkne. Pro účinnost změny prohlášení se vyžaduje souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže se změna dotýká práv a povinností všech vlastníků jednotek.

➡️ Jinak řečeno: Je vyloučeno přinutit vlastníka jednotky, aby se stal spoluvlastníkem nové věci, která by měla být vyhrazena k výlučnému užívání vlastníku jiné jednotky. U jednotek(1994) je však možné vyčlenit společné části, které budou společné vlastníkům jen některých jednotek (1994/72/§4/2/c).

  • „Má NOZ větší váhu než stanovy z roku 2016?“

Špatně položený dotaz. Už jsem Vám napsal, že do přístavby balkonů právnické osobě SVJ vůbec nic není. Shromáždění může rozhodovat nanejvýš o tom, zda SVJ bude stavebníkem při změně dokončené stavby. O změně prohlášení rozhodují vlastníci jednotek mezi sebou.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.