Vložil Justitianus, 23. Červen 2024 - 6:31
  • Vložil Oze: „Zakládá …“

Ne, nezakládá !!!


Takže znovu ještě jednou: Vlastnictví podílu nezajišťuje podílovému spoluvlastníku právo užívat společnou věc „spravedlivě“ podle jeho podílu. Nezajišťuje mu vůbec žádné právo užívat společnou věc. Naopak platí, že podílový spoluvlastník může být rozhodnutím spoluvlastníků vyloučen z užívání společné věci. Může pak požadovat finanční náhradu za omezení svých práv.

O vyloučení spoluvlastníka z užívání společné věci se zde psalo vícekrát. Viz též např. rozhodnutí Nejvyššího soudu 31 Cdo 503/2011.

Podle § 1130 platí, že přehlasovaný spoluvlastník, jemuž rozhodnutí hrozí těžkou újmou, se může obrátit na soud. Podle § 1128/3 platí, že toto právo zaniká, nepodá-li spoluvlastník návrh do třiceti dnů ode dne, kdy se o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl.

Je tedy jisté, že současnou úpravu režimu hospodaření na zahradě by bylo možné změnit jedině novým rozhodnutím spoluvlastníků, přijatým většinou počítanou podle podílů. Individuální přání jedné spoluvlastnice je bezvýznamné a Jirka se jím nemusí řídit. Je také naprosto bezvýznamné, zda část zahrady svěřená Jirkovi k výlučnému užívání je větší, menší, nebo přesně rovna ploše 47m2.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.