Vložil Kubík (bez ověření), 16. Duben 2016 - 15:01

Napsala jste řadu podle mě nesprávných informací, např. že vlastníci přijdou o většinu práv. Když jsem Vás vyzval, abyste je tedy konkretně uvedla, neuvádíte nic. Píšete, že jediný výklad, který zde podával lake, byl správný. Nu dobře, je to Vaše věc, ale soudy si myslí něco jiného. Když zde čtenářům doporučujete, že mají postupovat podle lakeho rad, které jsou v rozporu s judikaturou, tak jim prostě radíte špatně, protože každý soudní spor do kterého půjdou, prohrají.

Uvádíte: „Na druhou stranu se může i stát to, že chybné výklady nikdo tam na soudních postech neuzná a to jsem potom zvědavá, jak budou přistupovat k těm SVJ, která nadále si nechala statut právnické osoby dle ZoVB.“

Na to je jednoduchá odpověď. Pokud SVJ neupraví zápis v rejstříku podle Zákona o veřejných rejstřících ani po vyzvání rejstříkovým soudem, tak budou pokutováni, a odpovědnost za pokuty ponesou členové stat. orgánu. Pokud neupraví stanovy podle NOZ, je to jejich věc. Nic se neděje, mohou se řídit neplatnými stanovami, ale jen do doby, než se někdo odvolá. Důsledky pak ponesou opět členové statutárních orgánů, a ponesou odpovědnost za škody vzniklé SVJ v důsledku nepřizpůsobení stanov a případných prohraných soudních sporů. Pokud SVJ nebude vymáhat škody po členech statutárního orgánu, pak ručí za dluhy SVJ vlastníci.

Nemyslete si, že se bude nějaký orgán či někdo jiný zajímat, či kontrolovat, zda jsou Vaše stanovy upraveny v souladu s NOZ. To je věc členů Vašeho SVJ, tj. vlastníků, záleží na nich zda budou požadovat nápravu. Možná že nebudou a nebude to nikomu z nich vadit, ale pak musí počítat s tím, že mohou v důsledku správy domu podle protiprávních stanov vzniknout SVJ škody a dluhy, za které dle NOZ ručí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.