Vložil Zděšená (bez ověření), 16. Duben 2016 - 14:18

Kubíku, žijete na zemi nebo v oblacích? Myslíte, že má člen společenství žaludek ustavičně se dohadovat a dokazovat, co je platné a co není platné a to dokonce v nově vypracovaných stanovách, které posvětil právník? Buď se stáhnete a budete ty nesmysly respektovat, nebo budete v ustavičném pnutí s výborem a i s některými vlastníky, kteří budou raději v koutě, aby měli klid. Samozřejmě že to spojuji s NOZ, nebýt NOZ (na který jsou různé právní výklady), tak takové zmatky s SVJ by nebyly, protože nemoce ZoVB byly za léta vyřešeny. A teď někdo sáhl do něčeho, co se léta rodilo (ZoVB). Výsledek jsou zmatky ale hlavně že si na tom všem mastí kapsu právníci a stát.

Kubíku, nevím, kolik času jste věnoval NOZ a jak dalece znáte ZoVB. Ale v současné době jsem už definitivně přesvědčena, že výklad, který zde podával Lake, byl jediný správný. Můžete mne mínusovat, jak chcete, ono se to hezky kritizuje a mínusuje – čas dá Lakemu za pravdu a potom si budou SVJ, která dobrovolně změnila si stanovy na bytové spoluvlastnictví, drbat hlavu.

Na druhou stranu se může i stát to, že chybné výklady nikdo tam na soudních postech neuzná a to jsem potom zvědavá, jak budou přistupovat k těm SVJ, která nadále si nechala statut právnické osoby dle ZoVB.

Jeden z přispěvatelů zde napsal: Že nic měnit u jejich SVJ nebudou, protože rozdělení budovy dle PV mají, stanovy platné také (dle ZoVB), pravidla pro správu atd. ve stanovách mají také upraveny. NO a pokud budou mít nějaký rozpor s rejstříkem, tak budou vyzváni k nápravě – i o tom totiž hovoří NOZ.

Proč si myslíte, že nyní katastr nemovitostí rozlišuje u každého zápisu jednotky v katastru, zda je jednotka vymezená podle ZoVB nebo podle NOZ. Asi proto, že NOZ tyto dvě různé jednotky uznává. A opravdu si myslíte, že když budete mít v KN jednotku zapsanou dle ZoVB a stanovy přijmete dle NOZ-bytové spoluvlastnictví, že po čase nebudete nuceni změnit Prohlášení vlastníka na jednotky podle NOZ-bytového spoluvlastnictví (včetně přepočítávání podlahových ploch v jednotkách podle NV 366/2013 Sb.), aby v katastru nemovitostí zápis odpovídal stanovám zapsaných v rejstříku? To jste tedy opravdu dost naivní. Každá akce má pokračování, přičemž akce začíná, kdy nové stanovy pro právnickou osobu dle § 1194 NOZ jsou vloženy do rejstříku.

Doporučuji všem, aby si porovnaly např. povinnosti a práva vlastníků vyplývají ze ZoVB s právy a povinnosti dle NOZ-bytového spoluvlastnictví

Taktéž porovnali, co patří do výlučného rozhodování shromáždění dle ZoVB a do působnosti shromáždění dle NOZ-bytové spoluvlastnictví.

Porovnat si hlasovací kvóty ZOVB a NOZ-bytového spoluvlastnictví.

Samozřejmě přes vše výše uvedené souhlasím s Lakem, že napřed by měla být zrušena právnická osoba SVJ dle ZoVB a potom provedeny veškeré úkony pro vznik právnické osoby SV dle NOZ-bytového spoluvlastnictví. Přičemž nově vzniklé stanovy dle NOZ-bytového spoluvlastnictví schváleny na shromáždění za přítomnosti notáře 100% hlasy všech vlastníků v domě.

Tak máte možnost mne pranýřovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.