Vložil zděšená (bez ověření), 15. Duben 2016 - 10:10

Dle mne pro rozhodnutí, zda přizvat, či nepřizvat notáře je fakt, zda jen ve stanovách upravuji příkazová ustanovení a v obsahu stanov jen doplním některá ustanovení, která ale pouze doplňují stanovy, které byly schválené ZoVB. Potom není potřeba pro takové ÚPRAVY STANOV mít na jejich schválení na shromáždění notáře.

Pokud ale SVJ se rozhodlo, že ZCELA ZMĚNÍ DOSAVADNÍ STANOVY (ZoVB) na stanovy dle bytového spoluvlastnictví-NOZ, čili změní práva a povinnosti členů společenství, kdy je jim většina práv odňata a naopak tato práva dána shromáždění nebo výboru, tak dochází k zásadní změně, a to změně právnické osoby a tam dle NOZ by měl být notář. Bohužel v těchto případech schvalovaní stanov zřejmě soudcům nevadí, že postup by měl být takový, JAK ZDE OPAKOVANĚ SDĚLOVAL LAKE, že napřed právnická osoba, vzniklá dle ZoVB, musí být rozpuštěna a potom teprve založena nová dle NOZ-bytového spoluvlastnictví (včetně nového Prohlášení vlastníka, kde i podlahová plocha jednotek bude vypočtena dle Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. odlišně od podlahové plochy vypočtené dle ZoVB). Potom na prvním shromáždění, kde se schvalují stanovy bytového spoluvlastnictví dle NOZ, MUSÍ BÝT NOTÁŘ.

Bohužel nyní se vše dělá opačně a SVJ si neuvědomují, že za krokem A časem bude muset následovat krok B, C atd. To znamená, že Ti, kteří nyní odsouhlasí změnu stanov dle bytového spoluvlastnictví, následně budou nuceni udělat změnu prohlášení vlastníka včetně přepočítávání ploch bytů atd. Otázkou stále ale zůstává, zda takový postup změny právnické osoby, je platný – to by měl ukázat čas!

Opravdu nechápu, proč vlastníci bytových a nebytových jednotek v SVJ, která vznikla dle ZoVB, se takto zbavují rozhodování o svém bytě a nechávají rozhodování na shromáždění vlastníků a to dokonce stačí jednou čtvrtinou vlastníků. Někde dokonce mají uvedeno, že pokud se shromáždění nesejde, tak má možnost shromáždění svolat 25% vlastníků a ti potom rozhodují nadpoloviční většinou = t.j. třeba 13% vlastníků bude rozhodovat o Vaší jednotce (dle NOZ jednotka je byt+podíl na spol.částech domu). Opravdu nechápu, kam se řítíte. I kdyby jste nic, nic, nic neudělali, tak ze zákona nejste sankcionování. Tak proč nepočkat, až se ty sporné výklady NOZ v oblasti bytového vlastnictví, vyřeší. Jedna vlaštovka – rozhodnutí i NS atd., konečnou ještě nedělá.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.