Vložil Vítek (bez ověření), 15. Červenec 2015 - 20:06

Ptáte se,
„zda z tohoto fondu je možné hradit tzv. finanční kompenzace těm členům, kteří nevlastní určité části domu, které byly rekonstruovány a finančně hrazeny z fondu oprav. Všichni členové SVJ hradí stejně vysoký příspěvek do FO. Předem děkuji za odpověď, případně i informaci, který předpis tento problém řeší.“

Pravděpodobně se mýlíte, když uvádíte, že někteří členové SVJ nevlastní určité části domu. Asi máte na mysli společné části domu (ty spoluvlastní všichni vlastníci jednotek), které výlučně využívají někteří vlastníci jednotek. V takovém případě dovoluje § 1180 NOZ http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89… stanovit zálohu/příspěvek na správu tak, že bude zohledněno výlučné užívání některé společné části domu jako například balkónů nebo teras. Na jejichţ údržbu, opravy a provoz budou pak přispívat především ti, kterých se to týká, a to například ve výši svých spoluvlastnických podílů nebo stejně.

Takové určení záloh/příspěvků na správu domu a pozemku musí být obsaženo ve stanovách společenství. Pokud máte konkrétní pravidla pro určení záloh/příspěvků na správu domu a pozemku řešena přímo v prohlášení vlastníka, museli byste změnit prohlášení vlastníka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.