vyúčtování tepla 2017
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,zda vyúčtování tepla za rok 2017 je správné, když náklady jsou rozděleny v poměru základní složka 100% a spotřební složka 0% (bydlím v domě kde nejsou nainstalovány žádné měřiče ani indikátory tepla). Umožňuje toto rozdělení zákon.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je správné, když mám spotřebu teplé vody podle měřiče 20 m2, ta se přepočítala na 30% a 70% procent . K tomu mám ještě přičtený nějaký koeficient na podlahovou plochu. To samé je topení, kde dle měřičů mám určité díly – to jsou správné, ale proč je zase přičtena podlahová plocha. Za obě dvě položky částka za započtení podlahové plochy mi dělá okolo 6000.- kč. Proč pak máme měřiče tepla a teplé vody, když se tam započítava ještě podle mne nesmyslná položka. Přece teplo mi ohřívá celý byt vč. podlahy ne?? To samé u teplé vody, co má společné podlahová plocha? Děkuji moc za odpověď.
Může to být správně – viz vyhláška č. 269/2015 Sb. § 3 odst (3)
„(3) V zúčtovací jednotce, ve které u příjemců služeb nejsou instalována měřidla podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, poskytovatel služeb spotřební složku rozdělí mezi příjemce služeb stejným způsobem jako složku základní.“ https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-269
Problém máte potenciálně jiný: instalace měřičů či indikátorů vytápění jsou podle zákona povinné, až na malé výjimky. Jaký je důvod, že měřiče nemáte?
Legislativa určuje, že výše spotřební složky u nákladů na vytápění se určuje podle náměrů na měřičích tepla, takže nula od nuly pošla.
Poslední komentáře