Teplo pro rok 2024

Vložil Aadel (bez ověření), 16. Leden 2024 - 19:24 ::

Dobrý den, mám takovou prosbu. Ráda bych prosila vysvětlení jak to vlastně celé funguje když jsem jako majitel bytu v domě kde se dodává teplo přes kotelnu, kterou vlastní naše město a provozuje ji městská realitní. Nikdo mi bohužel nevysvětluje věci tak jak si představuji. Situace se má tak, že celému domu přišel nárůst cen za teplo o 66procent, tato cena se mi zdála celkem neúměrná. Šla jsem se tedy informovat na SVJ, které nám poslalo rozpis ohledně končící fixace ceny plynu. Se souvisejícím navýšením ceny plynu jsou zvednuty zálohy na teplo. Bylo mi řečeno přímo předsedou, že to je adekvatni dle lidových novin(podotýkám , že chování se mi zdá divné)a že cena za 1MGW má městská realitní 1700kc bez DPH, vím, že dnes se dá sjednat o mnohem níž, kór pro velkoodběratele, protože předpokládám, že městská realitní určitě nakupuje pro více kotelen. Nebo se mýlím, že tato cena je neadekvátní? Dále mi byl předložen dodatek smlouvy kde je teď celková cena za teplo a předpoklad spotřeby a nákladů. Můžete mi někdo prosím říct kolik je reálná cena pro 1GJ pro rok 2024, je pravda, že palivo v celkové ceně nesmí být se ziskem? Pokud vím, největší částka za teplo je právě palivo a ostatní položky jako revize, provize, elektřina atd je to nejmenší. Je tomu tak? Ráda bych trošku pronikla do hloubky a chtěla klidné vysvětlení. Po vyžádání rozpadu ceny za teplo u SVJ mi volal sám předseda a v podstatě mě vysmál do telefonu, že neví jaký je rozpad ceny a že se jim tyto rozpisy nedostávají? Je to vůbec možné, že erudovaný předseda svj neví z čeho se ta celková cena počítá a jaké částky to jsou? Je možné, že jim něco ustanovuje nějaká smlouva s provozovatelem o tom, že to není potřeba dokládat? Zajímá mě na co já mám právo od koho a kdo by mi mohl pomoct získat tuto cenu a na shromáždění je co nejvíce zargumentovat. Dále jak je možné, že máme takovou vysokou cenu? Svj s městkou realitní si mě přehazují a nechtějí říct nic. Můžu s tím něco dělat, máme právo si měnit provozovatele? A jak to celé vlastně je. Budu ráda za jakékoliv reakce. Hezký den Adeal

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil Justitianus, 17. Leden 2024 - 7:26
    • „Je to vůbec možné, že erudovaný předseda svj neví z čeho se ta celková cena počítá a jaké částky to jsou?“

Cenu tepelné energie pro konečného zákazníka kalkuluje dodavatel postupem, který stanovil Energetický regulační úřad (ERÚ). Viz cenový věstník ERÚ. Do ceny si dodavatel samozřejmě zahrnuje i přiměřený zisk.

ERÚ má právo kontrolovat správnost kalkulace a oprávněnost nákladových položek.

Justitianus

Vložil Zisk (bez ověření), 17. Leden 2024 - 7:29

„Do ceny si dodavatel samozřejmě zahrnuje i přiměřený zisk.“ (Vložil Justitianus, 17. Leden 2024 – 7:20)

Přiměřený zisk je kolik? 0,1 % ? 1 % ? 10 % ? 100 % ? 1000 % ?

Advokát může žádat max. 20 % z předmětu sporu. Dodavatel (typicky) není advokát, ale jisté vodítko stran názoru zákonodárce na přiměřenost by tento údaj představovat mohl.

Vložil . (bez ověření), 17. Leden 2024 - 9:34

Přiměřený zisk není zákonem stanovený. Ten si určuje podnikatel. Je to pouze a pouze jeho věc. Tomu se říká liberální, neboli svobodné rozhodnutí.

Vložil Justitianus, 17. Leden 2024 - 10:39

Zisk není sice stanoven přímo zákonem, ale pro energetické komodity je omezen cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu. To je vydáváno/aktu­alizováno na základě zákona. Míra výnosnosti byla loni stanovena na 6.5%.

Nežvaňte o záležitostech, kterým nerozumíte.

Justitianus

Vložil Sjednal (bez ověření), 16. Leden 2024 - 19:54

„se dá sjednat o mnohem níž“ (Vložil Aadel (bez ověření), 16. Leden 2024 – 19:24)

Nabídněte se, že cenu sjednáte. Za každou ušetřenou Kč žádejte provizi (advokáti mají povoleno max. 20 % z výsledku, vy patrně advokát nejste, takže tímto limitem nejte vázán).

Vložil Aadel (bez ověření), 16. Leden 2024 - 21:08

No jo, ale kde já můžu sjednávát cenu tepla? Víte jaká je třeba opravdu teď reálná částka za 1GJ tepla účtována?

Vložil eki (bez ověření), 16. Leden 2024 - 19:48

Uvedla jste tyto základní informace. Teplo do vašeho domu se dodává z kotelny, kterou vlastní město. Druhá základní informace je, že kotelnu provozuje městská realitní. Ptáte se, zda si máte právo měnit provozovatele. Nemáte, kotelna patří městu, o provozovateli rozhoduje město, ne vy. Předseda těžko bude vědět, jaký je rozklad ceny, rozklad ceny určitě nedostal. Přece vám nebudou sdělovat, kolik na vás vydělají. Cena se vám zdá vysoká, je vysoká, dokonce možná i nemravná. Vaše shromáždění může rozhodnout pouze to, že dáte výpověď současnému dodavateli tepla. To ale musíte mít někoho jiného, kdo vám dodávky zajistí, je li to vůbec možné. Nebo si musíte pořídit v domě vlastní kotelnu, pokud k tomu máte podmínky.

Vložil Aadel (bez ověření), 16. Leden 2024 - 21:04

Dle podmínek smlouvy se dá vypovědět, sdělila městská realitní, ale za jakých to se asi nedozvím. Na svj mi totiž řekli, že nemůžeme smlouvu vypovědět, že nám vypnou plyn. Chápu to tedy dobře, že provozovatel má smlouvu na plyn s dodavatelem energií a pak přepočítá na teplo tedy v GJ a stává se tím pádem i dodavatel tepla? Musím tedy zjistit jaké jsou možnosti dodavatele tepla, jestli to je vůbec reálné . Vlastní kotelna tady ve hře byla, ale bylo vše smeteno že stolu. Mě to celé štve, protože pro mnoho lidí je to likvidační a vím, že to co máme pro 1GJ pro rok 2024 mají jiná SVJ cenu nižší třeba i o 422kč. Tak právě proto zjišťuji co nejvíce informací . Předseda vše podepíše dopředu, nic s nikým neřeší teprve v únoru bude schůze ohledně zvýšení cen, které se podepsalo již začátkem prosince 2023.

Vložil eki (bez ověření), 16. Leden 2024 - 21:48

Vypnou vám plyn. Jaký plyn, to je jejich plyn? Kdo je dodavatel plynu? Pokud máte s někým podepsanou smlouvu, jakoukoliv smlouvu o poskytování nějakých dodávek, tak tam taky musí být uvedený způsob výpovědi, jiná cesta nevede k cíli. Musíte postupovat podle toho, co je uvedené ve smlouvě. Uvádíte příliš mnoho nejasností. Vlastní kotelna byla smetena se stolu. Kdo vám to smetl se stolu a proč?

Vložil Aadel (bez ověření), 16. Leden 2024 - 22:15

Návrh na vlastní kotelnu se probíral již v roce 2021 a na schůzi SVJ se to neodsouhlasili, ale proč to přesně nevím. Na této schůzi jsem přítomna nebyla. Údajně má mít městská realitní dodavatele plynu Innogy a ta z dané ceny za 1MGW pak přepočte na teplo v GJ? Já se omlouvám, jsem v tomto ohledu neznalá, tak se snažím se v tom trochu zorientovat. Z toho co jsem načetla bylo navyšování max na 1100kč za GJ a my máme přes a o 66%navýšené zalohy, dost záleží i na tom jestli měli fixaci nebo spotové ceny. Taky jsem koukala, že každý kraj to má jinak. Zkusím samozřejmě na schůzi vznést tuto myšlenku vypovězení smlouvy, ale spíš potřebuju reálná čísla zda je to opravdu adekvátní a mám držet hubu a krok a nebo jít trošku do boje

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".