§ 1140 - svolání shromáždění správcem
Jak už jsem opakovaně nakousla v tématu zde: http://www.portalsvj.cz/…ji-po-vzniku , leží mi v žaludku znění § 1140
Ztratí-li správce většinu hlasů, podá nejpozději do šedesáti dnů jako statutární orgán společenství vlastníků návrh na zápis společenství vlastníků do veřejného rejstříku a nejpozději do devadesáti dnů svolá shromáždění. Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoli vlastník jednotky.
Pominu-li prozatím svůj rovněž několikrát zopakovaný názor, že podle § 1135 k poklesu pod polovinu podílu nemůže dojít (pokud první prodaná jednotka není větší než zbytek jednotek v domě nebo neprodává-li se stále vlastníkovi první jednotky), vyplývá mi z tohoto paragrafu následující:
Pokud stavební bytové družstvo nepodá návrh na zápis společenství vlastníků do veřejného rejstříku a nejpozději do devadesáti dnů nesvolá shromáždění, může bez jakýchkoli sankcí vystupovat jako správce domu a pozemku klidně ještě pět či padesát let poté, co zcela ztratí jakýkoli spoluvlastnický podíl, a to do doby, než to provede některý z vlastníků.
Vezmu-li v úvahu zkušenosti s chováním bytových družstev nyní, kdy je aspoň vznik společenství natvrdo dán a lze alespoň zpětně vymáhat škody eventuelně způsobené porušováním ZoVB, pak mi přijde, že nových společenství bude po roce 2013 opravdu velice málo, a družstva se budou vesele chechtat a vlastníky bytů škubat a škubat…
PeDuPles
Budu Vám paní kolegyně oponovat. Jednak nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Neboli, kdo ví kdy, a v jaké podobě bude nový OBČAN přijat.
I za současného právního stavu přece platí § 9 odst. 3 ZOVB + přechodná ustanovení. S použitím vlastního racia a ÚLPS (2/1993) jsem v roce 2002 založil SVJ pod nosem velkého BD v domě s 45 jednotkami. Vlastníků v té době bylo 11 a jim se to pranic nelíbilo, byť § 24 jim je ušit přímo na míru. OR to v pohodě zapsal, a i když poté protestovali, a to si pište, že velmi důrazně, tak narazili.
TEDY, budu-li chtít, tak to SVJ založím kdekoliv a komukoliv i za platnosti budoucího „občana“.
To by půlmozci museli i zásadně přepsat onu ÚLPS.
Votočka
Poslední komentáře