Vložil Justitianus, 23. Červen 2024 - 12:48

Probůh, osobo popletená, nejste schopna rozeznat rozdíl mezi dluhem a závazkem.


Dluh (vymahatelná povinnost plnit) vzniká ze závazku (2012/89/§1721). Na nabyvatele mohou přejít ty dluhy vůči SVJ, které existovaly k okamžiku převodu jednotky. Sem patří dlužné částky na příspěvcích na správu domu, dlužné částky na zálohách na služby a dlužné částky nedoplatků za služby předchozích zúčtovacích období.

Co není vyčísleno v potvrzení podle § 1186/2, to není dluhem převodce a nepřechází to na nabyvatele. V okamžiku změny v osobě vlastníka jednotky přece žádné dluhy na službách neexistují, protože neexistuje žádné vyúčtování služeb. Neví se dokonce ani to, zda výsledné vyúčtování (v dubnu příštího roku) skončí pro bývalého vlastníka přeplatkem, nebo nedoplatkem.

V okamžiku převodu jednotky existuje pouze ZÁVAZEK příjemce služeb uhradit případný budoucí svůj DLUH (pokud ovšem vznikne a vyplyne z budoucího vyúčtování služeb). Jde o osobní závazek převodce, který nepřechází na nabyvatele jednotky. Samotný dluh však neexistuje a nepřechází, není-li vyčíslen v Kč a uveden v potvrzení vystaveném osobou odpovědnou za správu domu podle § 1186/2.

Podotýkám, že závazky k budoucím platbám příspěvků na správu a záloh na služby nepřecházejí na nabyvatele jednotky automaticky, není-li uvedena ve stanovách jejich přesná částka. SVJ je povinno vyzvat prokazatelně nabyvatele jednotky k platbám příspěvků a záloh a sdělit mu jejich výši. Teprve tím mu vznikne povinnost začít něco hradit.


„Dvě věci naplňují mou mysl vždy novým rostoucím údivem: hvězdné nebe nade mnou a lidská hloupost okolo mne. Obojí je nekonečné.“

podle Immanuela Kanta (1724 – 1804) upravil

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.