Vložil Justitianus, 22. Červen 2024 - 6:35
  • „Ma vlastnik podkrovneho bytu narok na zvysnu ciastku alebo ma SVJ trvat na dodani faktur a vyplatil len to realne co bolo treba na opravu?“

Nárok má, ale musí jej nejprve uplatnit u SVJ, které bylo příjemcem pojistného plnění.

SVJ dnes není povinno nic hradit vlastníkovi podkrovní místnosti. Vlastník by totiž musel napřed vyzvat SVJ k úhradě. Bylo by předčasné zabývat se touto záležitostí, dokud vlastník nevznesl nějaký konkrétní požadavek a neurčil termín plnění.

Pokud jde o výši plnění:

Celé pojistné plnění je příjmem SVJ, avšak SVJ si smí ponechat pouze tu část, která se týká škod na společných částech; pojistné plnění týkající se škod na bytech/nebytech je povinno převést na vlastníky poškozených bytů/nebytů.

Buď SVJ vyplatí vlastníkovi částku určenou pojišťovnou jako škoda na jeho místnosti, nebo mu vyplatí částku zbylou po odstranění škod na společné střeše. Pokud snad škoda na majetku vlastníka je vyšší, než stanovila pojišťovna, mohl by si zbytek uplatnit u své pojišťovny v rámci své vlastní pojistky.

Je při tom bezvýznamné, zda vlastník bude chtít „z pouhé pilnosti“ prokazovat výši své škody (např. „fakturami“, fotodokumentací, odborným posudkem). Nemá takovou povinnost vůči SVJ.

Vlastníkův případný nárok na vydání bezdůvodného obohacení se promlčí v zákonné promlčecí době počítané od okamžiku, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé (2012/89/§638/1). Má tedy k uplatnění svého požadavku ještě dostatek času.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.