Vložil Zoufalá, 19. Červen 2024 - 22:47

.......Pokud Vám jde o náklady na poskytování služby, Vložil Justitianus, 19. Červen 2024 – 12:28

  • Ne nejde mi o náklady na poskytování služby vytápění, jde mi o to, které náklady lze rozúčtovat dle vyhl. 269/2015 Sb. Odpověď dává i §2, h) vyhlášky, že se jedná pouze

o NÁKLADY NA TEPLO NA VYTÁPĚNÍ.

Zatím nikdo nepochopil můj dotaz a diskutuje se o ničem, nebo o úplně jiné záležitosti. Bohužel jsem taky k těm nepřesnotem přispěla.

Že k nákladům na vytápění + ohřev patří :

  • náklady za dodané teplo
  • náklady za elektrickou energii měřenou samostatným elektroměrem, sloužícím na provoz výměníkové stanice
  • náklady na provoz tepelného zařízení
  • případně další

nejsou pochybnosti.

viz dále citace internetová pradna i – EKIS :

„Tímto způsobem (vyhl. 269/2015 Sb.) lze rozúčtovat pouze náklady na odebrané teplo, účtované dodavatelem tepla. Náklady spojené s provozem výměníkové stanice, např. spotřebu el. energie na její provoz, mzdu obsluhy, odpisy, opravy a další je nutno vyúčtovat jiným způsobem, např. formou nájemného na základě smluvního vztahu. Tento způsob rozúčtování nevyžaduje licenci podle energetického zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění, protože se nejedná o podnikání. Výměníková stanice je součástí tepelných rozvodů. Pokud by její provozovatel byl držitelem licence na rozvod tepla, vydané Energetickým regulačním úřadem, zpracovával by každoročně kalkulaci ceny tepla, do které by zahrnoval cenu nakoupeného tepla a další náklady spojené s provozem výměníkové stanice, např. náklady na el. energii, na mzdu obsluhy, odpisy, opravy, spotřebu vody pro technologické účely, správní a provozní režii a případný zisk. V takovémto případě by se jednalo o podnikání. Podrobnosti stanovují Cenová rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Tímto způsobem by bylo možno do ceny tepla zahrnout investici na rekonstrukci výměníkové stanice a to formou odpisů. Podmínkou je licence na rozvod tepla.“

  • Náklady na elektrickou energii rozúčtujeme dle velikosti spluvlastnického podílu (dle stanov), a dle mého názoru by se shromážděním měl schválit i způsob rozúčtování nákladů na provoz tepelného zařízení.
  • Pokud náš dodavatel tepla má licenci na rozvod tepla, měl/mohl promítnout do ceny tepla náklady na provoz tepelného zařízení, též náklady elektřiny z elektroměru sloužícího na provoz výměníkové stanice, muselo by být smluvně ujednáno. A to není.
  • Správce/účetní, výbor/předsedkyně výboru, nemůžou rozhodnout, že náklady na provoz tepelného čerpadla zahrneme do procedury rozúčtování jako náklady na odebrané teplo, účtované dodavatelem tepla. Soudím, že rozúčtování od EGú máme chybné a tudíž vyúčtování služeb za rok 2023 nemáme řádné.
  • Prosím jen o solídní názory, nikoliv invektivy co si pletu, kde mi chybí slovo „náklady“. Ano určitě mi zase někde něco chybí…však jsem přesvědčena, že procedúrami rozdělení nákladů na teplo na vytápění a ohřev, rozdělení na ZS a SS, atd. může projít pouze položka "náklady Kč na teplo, jehož hodnota je vyčíslena např. v GJ) a nic jiného.

S pozdravem Zoufalá

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.