Vložil Pavel, 17. Leden 2016 - 17:42

•Čl. II/5 vypuštění nutnosti změny názvu u starých SVJ

Pro ty, kdo nežijí jen v teoretickém prostředí internetu s nulovou odpovědností, ale pohybují se i v realitě, připomenu, že soudy vedoucí rejstříky SVJ jsou nadány velkou pravomocí. Sankce za nesplnění některých povinností jsou značné. Navíc se připravuje zvýšení sankcí.

Na rejstřících jsou zaměstnáni vyšší soudní úředníci a soudci, kteří mají školení z Kroměříže nebo školení od školitelů zastávajících názor, že se do 1.1.2016 musel změnit název SVJ a spolku.

Ti pilnější si přečetli důvodovou zprávu ST 642, kde se píše to samé. ST 642 byl projednán na Legislativní radě vlády. Jaké jsou tedy možnosti:

  1. ST 642 se schválí a změna názvu se již nebude vyžadovat na základě výslovné pozitivní úpravy. Pravděpodobně změnu názvu asi nebudou vyžadovat vyšší soudní úředníci a soudci i když bude nějaká prodleva od 1.1.2016
  2. ST 642 se neschválí. Potom je velmi pravděpodobné, že soudní úředníci a soudci změnu budou vyžadovat. Desítky tisíc SVJ se přizpůsobí nebo se budou odvolávat k vyšší instanci.

Za svou maličkost žijící v reálném světě a mají odpovědnost podle § 159 NOZ jsem pragmaticky pro pozitivní úpravu, že stará SVJ nemusí měnit název.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.