Vložil lake, 15. Červenec 2015 - 7:27

Pane SVJ-B5,

Váš dotaz ukazuje hloubku zmatku v mysli vlastníků jednotek v domě. Správně tušíte, že protiprávní usnesení vlastníků jednotek by výbor neměl plnit, jinak se jeho členové mohou dostat do velkých potíží. Přečtěte si § 159 NOZ.

Základní chybou je, že všichni používáte nesprávné označení „fond oprav“. Zeptejte se vaší účetní co je to fond právnické osoby. Zjistěte si, zda vaše SVJ tvoří v účetnictví fond právnické osoby a zda k tomu používá vlastní zdroje. Zeptejte se kde se ty peníze vzaly, na jakém účtu je SVJ má vedeny a hlavně si zjistěte z jakého právního důvodu SVJ tyto peníze od vlastníků jednotek vybralo.

Odhaduji, že ve skutečnosti jde o přijaté zálohové platby na správu, provoz a opravy společných částí. Utracení těchto částek na zvelebebení majetku, který není podle prohlášení společný, by bylo zpronevěrou: závazek vůči vlastníkům jednotek k opravě společných částí by trval, závazek ke vrácení přijatých záloh by trval, ale SVJ by již bylo vytunelováno: nemělo by finance, nutné ke splnění svého závazku. Šlo by o typický systém „letadlo“, jako u zkrachovalé společnosti H-system.

Zahrádky jsou ve vlastnictví jednotlivců a nejsou uvedeny v prohlášení vlastníka budovy. Takže to toho SVJ vůbec nic není. Jak postupovat právně a účetně se zde psalo několikrát. Je možno rozhodnout o vrácení části složených záloh (§ 15 odst. 2 ZoVB) – a pak je už pouze na vlastnících jednotek, jak s částkami naloží a zda si u některého zhotovitele objednají či neobjednají stavbu plotů na svých pozemcích. O plotech ovšemže nemůže rozhodnout shromáždění. O tom si rozhoduje každý vlastník zahrádky výlučně sám za sebe!!!

http://www.portalsvj.cz/…hodnoty-oken#…
http://www.portalsvj.cz/…mena-oken-24
http://www.portalsvj.cz/…a-penize-svj#…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.