Vložil Dušan, 18. Červenec 2012 - 18:07

p. Klainová, píšete, že:

„Z druhé věty § 1200 odst. 1 jsem vyrozuměla, že pouze v případě, že bylo společenství založeno jinak, než prohlášením vlastníka nebo smlouvou o výstavbě, je třeba, aby byly stanovy schváleny všemi vlastníky.“

Jestli tím myslíte, že v ostatních případech založení společenství není třeba 100% souhlas, tak v tom s Vámi nesouhlasím.

Těch případů, kdy je společenství založeno jinak, než prohlášením vlastníka nebo smlouvou o výstavbě, je statisticky malý počet, a skutečně v těchto případech je třeba schválení stanov všemi vlastníky.

Ale i u té většiny ostatních společenství (které nebyly založeny jinak), které se zakládají prohlášením vlastníka nebo smlouvou o výstavbě platí platí 100% souhlas se stanovami. V těchto případech, kdy dochází k rozdělení práva k domu na práva k alespoň pěti jednotkám prohlášením, anebo kdy má dům s alespoň pěti jednotkami vzniknout na základě smlouvy o výstavbě, se vyžaduje, aby společenství bylo založeno přijetím stanov osobou, která činí prohlášení, nebo stranami smlouvy o výstavbě (vždy dohodou, tedy také 100% souhlas).

Tzn., že při všech případech založení společentsví je třeba 100% souhlas pro přijetí či schválení stanov.

Jaké kvórum bude potřebné k úpravám stanov po vzniku společenství si netroufám hodnotit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.