Novostavba (rok 2022), el. kabel sousedů pod podlahou je porušení nebo norma?

Vložil Alexandra Ikkonen (bez ověření), 26. Březen 2025 - 13:11 ::

Dobrý den, přečetla jsem články, které jsem nalezla, jenž píšou o panelakech. Ted' zrovna mám to samé: vedou pravděpodobně el. kabely pod moje podlahou na stropní světlo bytu pod námi (tuším, že my máme to samé nad námi). Jsou nějaké směrnici, které stanovujou jak to má být?

Podle plánu cizí kabele neměli by být v našem bytě (SVJ dům), veškeré kabele podle plánu vedou přes jistič ven z bytu. Jde o novostavbu, 2020–2022.

Jestli je to porušení nějakých norem, kam mužů si obracet na přenos tych kabelů? Měla by to předělat stavební firma?

Podle smlouvy mě patří veškeré vnitřní instalace, mimo stoupacích vedení. Jenž není to žádná společní magistrála, jde o jedněm až dvouch kabelech na místnost pod podlahou. Také mě patří vnitřní el. rozvody od el. jističů. Ale nerozumím proč by u mě leželi cizí kabele mimo mého jističe.

S pozdravem

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil §§§ (bez ověření), 27. Březen 2025 - 21:46

Chtělo by to nejen se naučit psát trochu česky, ale i přemýšlet selským rozumem. Kabele pod podlahou souseda nad vámi vedou k vašemu lustru. Jste si jista, že ty vaše kabele nevedou ve stropu vaší místnosti? To jste kutala do panelu, abyste zjistila, že se jedná o podlahu jeho bytu a ne o váš strop?

Vložil Jan77 (bez ověření), 27. Březen 2025 - 7:08

Podlaha (betonová deska) není „vaše“, je nosnou konstrukcí, je společnou částí domu a nemáte nárok si diktovat, co v ní vede. Vedení elektrických kabelů ve stropě je běžná věc, nic nového a samozřejmě v souladu s normami.

Vložil Justitianus, 26. Březen 2025 - 17:36
    • „Podle plánu cizí kabele neměli by být v našem bytě …“

Nic takového ve vašem bytě není.

☀ Podle § 2236/1 platí, že bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení.

Místnost je pouze prostor plný vzduchu, ohraničený stěnami, stropem, podlahou, okny a dveřmi. Podlahové ani stropní panely NEJSOU součástí tohoto prostoru.

➡️ Z uvedeného plyne, že žádné „cizí kabele“ ve Vašem bytě nejsou.

Justitianus

Vložil Člověk (bez ověření), 26. Březen 2025 - 21:29

Už toho s tím prostorem plným vzduchu nechejte. Kdyby soudci a úředníci vykládali zákony jako Vy, bez sankce bychom nepřešli ani silnici.

Vnitřní stěny místností v bytě jsou majetkem vlastníka bytu.

Dle Vaší logiky by vlastník musel žádat SVJ o svolení k připevnění poličky, výmalbě, tapetování atd., atd.

Dle Vaší logiky by SVJ muselo vlastníkům platit výmalbu, tapetování atd., atd.

Vložil Člověk (bez ověření), 26. Březen 2025 - 21:35

Správně mělo být:

Vnitřní strany stěn místností jsou majetkem vlastníka bytu.

Vložil Justitianus, 27. Březen 2025 - 9:38
    • Člověk (bez ověření): „Už toho s tím prostorem plným vzduchu nechejte.“

Hlupáku, nepiš o záležitostech, kterým nerozumíš. Všehny definice místnosti se shodují v tom, že jde o prostor. Tedy o prázdnotu, dutinu ve stavbě. Na planetě Zemi je samozřejmě v každé místnosti bytu vzduch.

• Člověk (bez ověření): „Vnitřní strany stěn místností jsou majetkem vlastníka bytu.“

Hlupáku, nepiš o záležitostech, kterým nerozumíš.

Za prvé:
    Prokaž co zde tvrdíš. Ve kterém právním předpisu, kterém ustanovení a kterém odstavci je uvedeno, že „vnitřní strany stěn jsou majetkem vlastníka bytu“ ? Já takovy právní předpis neznám.

Za druhé:
    Podle judikatury ovšem platí, že „strana“ (jakákoliv, čehokoliv) není věcí, a proto nemůže být samostatným předmětem vlastnického vztahu. Přečti si usnesení Nejvyššího soudu 26 Cdo 413/2013 ze dne 23.07.2014 o „vnitřních a vnějších stranách oken“.

Justitianus

Vložil Člověk (bez ověření), 27. Březen 2025 - 11:28

Vy jako Justitianus mě absolutně nezajímáte. Jde ale o to, že svým blouznivým výkladem zákonů ovlivňujete jiné.

Dle Vaší pošahané logiky by si tedy měl „majitel“ panelů účtovat poplatek za umístění nábytku v bytě, apod.

Dle Vaší pošahané logiky by tedy měl „majitel“ panelů schvalovat jakékoliv zásahy do zdí: vrtání, zatloukání, apod.

Dle Vaší pošahané logiky by tedy měl „majitel“ panelů platit za údržbu – výmalbu, omítku, apod.

Už toho nechejte. Jen doufám, že za čas svoje fantasmagorie neobohatíte o výlučné užívání vnitřních stěn bytů.

Vložil §§§ (bez ověření), 27. Březen 2025 - 21:34

On ví že mele, proto se také musel přejmenovat, z Lakeho na troubu s prázdným vzduchem v hlavě :-)))))

Vložil §§§ (bez ověření), 27. Březen 2025 - 21:30

Člověče toho hlupáka co tady píše svá pochybná moudra nepřesvědčíte. Je nutné se podívat do prohlášení. V našem prohlášení je uvedeno mimo jiné: Součástí bytové jednotky jsou:

1. nenosné vodorovné konstrukce (podlaha)
    2. nenosné svislé konstrukce (bytové příčky)
    3. vnitřní elektrické rozvody včetně zakončení (osv. tělesa, zásuvky, vypínače, zvonek) od hlavního el. jističe pro jednotku

atd. atd. KDO UMÍ ČÍST TAK POCHOPÍ, ŽE O SPOLEČNÝCH A SOUKROMÝCH ČÁSTECH VŽDY ROZHODUJE PROHLÁŠENÍ A TO MŮŽE MÍT KAŽDÝ DŮM JINÉ, záleží také kdy vzniklo SVJ, zda do r. 2014, nebo po r. 2014. Už se to tu psalo mockrát. Prázdného vzduchu v hlavě není dobré si všímat.

Vložil Petr, 26. Březen 2025 - 18:56

"články,… o panelakech. …mám to samé: pravděpodobně elektro-kabely pod podlahou na stropní světlo bytu pod námi (tuším, že my máme to samé nad námi). Jsou směrnice, … jak to má být?

Podle plánu cizí kabele neměli by být v našem bytě (SVJ dům), veškeré kabele podle plánu vedou přes jistič ven z bytu. … novostavba 2020–2022.

… kam můžu obracet na přenos kabelů? Měla by to předělat stavební firma?

dle smlouvy mi patří veškeré vnitřní instalace, mimo stoupací vedení. jde o kabely pod podlahou. Také mi patří vnitřní elektro-rozvody od jističů. proč by u mě leželi cizí kabele mimo mého jističe"

• – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

To, že kabele pravděpodobně …, jste zjistila z článků nebo podle plánů ?

Není mi z toho jasné, zda opravy elektrokabelů v bytě pod vámi by se řešili „rozvrtáním“ podlahy vašeho bytu nebo rozvrtáním stropy bytu pod vámi.

Pokus smlouvou myslíte „kupní smlouvu“, tak se podívejte do „Prohlášení vlastníka“ na popis vašeho bytu, a na popis společných částí.

Zkuste hledat na internetu nebo popište (detailně a srozumitelně) problém cechu elektrikářů nebo ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků).

Z citace Justitiana mi není jasné zda „kabely k bytu pod vámi“ jsou v „prostoru vzduchu vašeho bytu“ nebo v „prostoru vzduchu bytu pod vámi“

Vám to je z citace Justitiana jasné je ?

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".