Plné moci v SVJ, založeného v roce 2009
Astera CHci se poradit ještě raději takto, (napsala jsem to pod příspěvek o plných mocích v družstvech, omlouvám se) Když už si budeme měnit stanovy SVJ právě kvůli tomu, že ve vzorových z 2004 nebyl istitut plných mocí uveden, chtěli bychom si tam dát toto znění:
„Člen společenství se může účastnit schůze shromáždění vlastníků jednotek osobně anebo v zastoupení na základě písemné plné moci. Zástupcem vlastníka může být jak fyzická osoba, která je členem nebo společným členem tohoto společenství vlastníků jednotek, tak i fyzická osoba, která není členem tohoto společenství vlastníků jednotek. Z textu plné moci musí výslovně plynout, že zmocnitel zmocňuje právě k účasti na konkrétní schůzi shromáždění toho kterého SVJ a k výkonu veškerých práv vlastníka na ní.“
Někteří právníci z domu ale žádají, aby plnou moc mohl vlastník delegovat pouze na jiného vlastníka z SVJ, ne na člena rodiny, který tam bydlí či na nájemce. Nevím, jak se rozhodnout, bojím se, aby to širší pojetí pak někdo nenapadl…
Astero,asi byste se měla všeho přestat tak bát! Můžete si upřesnit to,co se považuje všeobecně za jasné,ale najdou se pravda tací,kteří musí mít vše polopaticky. Na co máte v domě ty právníky,když vám nedokáží poradit a pomoci a obracíte se na notáře,který vám radí hlouposti?? Můžete si klidně dát do stanov, že zastupovat může jakákoliv zletilá svéprávná osoba. A je přece samozřejmé,že v PM bude přesně uvedeno kdo, komu, k jakému účelu a na kdy,jestli na dané jedno shromáždění,nebo třeba na rok či na dobu neurčitou. Na netu ohledně toho najdete spoustu informací a vzorů.
„Zástupcem vlastníka může být jak fyzická osoba, která je členem nebo společným členem tohoto společenství vlastníků jednotek, tak i fyzická osoba, která není členem tohoto společenství vlastníků jednotek.“
To je legrační formulace. Parafrázuji:
Presidentem ČR může být jak osoba, která abstinuje, tak i osoba, která holduje alkoholu.
Chybějí mi tam další charakteristiky. Může to být cizinec? Může to být nemluvně? Může trpět pokročilou demencí?
Jako zcela nový předseda SVJ jsem posledních 14 dnů pravidelným čtenářem tohoto fóra. Bláhově jsem se domníval, že zde mohu získat informace, poznatky o činnosti SVJ. Ve skutečnosti jsou zde ke čtení POUZE exhibice, výrony vlastních traumat většiny přispívatelů. Příspěvek, na který reaguji budiž příkladem. Už jen použitý příklad je toho důkazem, o poslední větě snad ani nelze diskutovat. Jak může obdržet plnou moc nemluvně (pokud teda ve světě pisatele nejsou oprávněni k právním úkonům nezletilý, osoby zbavené svéprávnosti, atd.?). Tímto příspěvkem se loučím s tímto fórem a s pozdravem „blbosti zdar“ končím.
Nový přesdsedo SVJ, vůbec nic jste nepochopil.
Vám nepřipadá nesmyslné napsat, že „zástupcem může být jak fyzická osoba, která je členem SVJ, tak i fyzická osoba, která není členem SVJ“?
Člověk by normálně a jednoduše řekl, že „zástupcem může být jakákoliv fyzická osoba“. Ale to také není dobrá formulace. Stejně jako původní zahrnuje např. i nemluvňata, i to jsou fyzické osoby.
Chtěl jsem jen Asteru upozornit, že formulačně to má velice slabé.
Žádat mohou cokoliv, jako kterýkoliv jiný člen SVJ. Mám pocit, že když o nějakou změnu žádá právník, tak už se předem automaticky bojíte, že něco děláte špatně. Chtějte od nich zdůvodnění.
Doporučuji zvážit následující omezení:
- vyloučit možnost zastupování členy výboru;
- omezit počet plných mocí na zástupce (např. max. 1 PM/zástupce);
Když má každý člen výboru PM od 10 důchodců, tak hlasování přestává být regulérním. Námitka, že každý má stejnou možnost PM získat, neobstojí. Výbor má víc možností a informací.
Astera Máte pravdu, že se bojím. A aby ne, ručím svým majetkem, čeká se od nás, že budeme rozumět všemu,od klempířiny a pokládky podlah přes majetkové právo a NOZ k rozvodům vody a tepla, řešit spory a narážet přitom na stálé AMATÉRSKÉ změny legislativy atd. Máme sice správce, ale co si neohlídám sama a u čeho doslova nestojím nebo na to nemám kvalifikovaný stavební dozor, je špatně. Připadám si jako někdo, kdo usekne drakovi dvě hlavy a ono mu naroste dalších pět. nepište mi, ať to tedy nedělám, já vím sama, proč to musím dělat dál… je to na nic.
Poslední komentáře