Komu zaslat žádost k nahlédnutí do podkladů dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb.
Jsem vlastníkem bytu a členem SVJ, které již cca 3/4 roku nemá statutární orgán.. Před cca 2 měsíci jsem poslal žádost k nahlédnutí do podkladů dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb. doporučeným dopisem s dodejkou. Žádost jsem poslal na úřední adresu SVJ. Protože si písemnost SVJ do 10 dnů nevyzvedlo, pošta jim dopis hodila do poštovní schránky. V této věci jsem oslovil advokáta který tvrdí, že jsem žádost poslal špatně a že jsem ji měl poslat Správci (SBD), který tyto informace má a i právě s ohledem na fakt, že SVJ nemá statutární orgán a není nikdo, kdo by písemnosti vyzvedával. Správce (SBD) má totiž poměrně velké pravomoci při jednání jménem SVJ na základě Smlouvy o správě mezi SVJ a SBD. Advokát také zmínil, že písemnost nebyla doručena. V příloze příspěvku naleznete odkazy na stanovy SVJ a na Smlouvu o správě mezi SVJ a Správcem (SBD).
Prosím o názor:
1) Souhlasíte s názorem advokáta?
2) Dokud podklady neobdržím, odsouvá se tím prokazatelně reklamační lhůta dle dle § 8 odst. 2) z.č. 67/2013 Sb.
3) Pokud podklady neobdržím do konce 5/2017, uspěl bych s pokutou za prodlení s nepeněžitým plněním vůči SVJ dle § 13 z.č. 67/2013 Sb.?
Příloha | Velikost |
---|---|
Odkazy na dokumenty.txt | 190 bytů |
Zmínil jste „názor advokáta“ – jenže máte jej v písemné podobě, nebo jste palmáre vyplatil jen za „jeden advokát povídal“?
Zajímalo by mě, co jste čekal, že se stane. Samozřejmě, že si dopis nikdo nevyzvedne, nemá kdo. Místo podání žádosti o podklady byste se měl spíš snažit, aby bylo vaše SVJ zase znovu funkční.
Správce Vám může odmítnout poskytnovat informace s tím, že k tomu nemá oprávnění. To, že nejste schopni si zajistit statutární orgán má i takové důsledky.
„Správce (SBD) má totiž poměrně velké pravomoci při jednání jménem SVJ na základě Smlouvy o správě mezi SVJ a SBD“
Pokud napíšete, jaké pravomoce správce má, tak vám možná někdo poradí. Pokud má pravomoce, jak píšete, tak snad i povinnosti předložit požadované informace „nahlédnutí do podkladů dle § 8 odst. 1) z.č. 67/2013 Sb. doporučeným dopisem s dodejkou“.
Chcete-li znát pravomoci, můžete si stáhnou celou smlouvu mezi SVJ a SBD a sám posoudit. Odkaz na stažení smlouvy naleznete v příloze úvodního příspěvku.
Ve vaší „nevolnické smlouvě“ o správě, v Čl.VI. odst.1. vaši „fundovaní statutáři“ zplnomocnili „správce=SBD“ k právnímu jednání a uzavíráni smluv se třetími osobami,což zřejmě obnáší i právní jednání vůči členům vašeho SVJ,tedy i Vám.
V odst.2,téhož článku je „správce=SBD“ pověřen vymáháním dlužných částek, včetně zasílání upomínek vlastníkům jednotek v domě.
Ale v ČL.III.odst.8 je taky uvedeno,že správce je povinen vybírat platby od vlastníků jednotek na účet objednavatele (SVJ)vedený u banky, na který má sice také přístup,ale má to být bankovní účet SVJ a ne účet „správce=SBD“.
Myslím,že Váš „správce=SBD“, hrubě porušuje tuto smlouvu o správě cizího majetku.
JaVa
Poslední komentáře