Fond oprav
Dobrý den, platíme do FO za náš byt 1700,–. SVJ chce rekonstrukci domu, kdy by se nám FO měl navýšit na 4500,– Chápu, že opravy jsou potřeba, ale platba 4500,– se mi zdá opravdu moc. Se všemi platbami za byt by to dělalo 15 tisíc, což je mazec. Mám nějakou možnost aby se FO nenavýšil? Samozřejmě hlasovat budu proti, ale myslím, že na zvýšení FO nemusí být 100%.
Máte naprosto idiotské a finančně negramotné vedení svj. Buď se dům rekonstruje postupne, nebo se s tím počítá delší dobu a vybírají se peníze. Nechat dům zdevastovat a pak vybírat veliké peníze, to dělá jenom blb a finanční negramota. Kolik máte bytů, mne se zdá moc i 1700 Kč. Co tedy v domě udělali za těch 1700 Kč?
Bytů je v domě 11. A kromě výměny vstupních dveří se zatím na domě nedělalo nic. On celý problém je v tom, že dřív to bylo celé města a město byty odprodalo a vzniklo SVJ až v roce 2017, takže do té doby nebyl fond oprav. Město do baráku neinvestovalo a SVJ zatím moc naspořeno nemá. I tak mi ta částka příjde vysoká, nikde jinde takto vysoké sumy neplatí. Mimořádný vklad skoro nikdo nechce dát, aby se vybraly peníze a mohlo se něco udělat.
Pokud jde o výši (a navýšení) tzv. Fondu oprav (správně dle NOZ § 1180 (1) a (2) „Příspěvky správy domu a pozemku“, tak nelze posoudit zda to je přiměřené či nikoli, protože důležité je jednak výše na 1m2 a dále zda jste do toho zahrnula (jak se často stává) i zálohy na služby.
Mně osobně se výše vašich Příspěvků správy zdá nízká. Pozn.: do roku cca 2012 platil zákon 107/2006 Sb., o deregulaci obecního nájemného s přílohami o jeho výši dle velikosti obce pokud jde o počet obyvatel.
Pokud rekonstrukce spěchá a na účtu nemáte dostatečnou hotovost, je nutno věc vyřešit buď mimořádným příspěvkem nebo navýšením na potřebnou dobu (do realizace rekonstrukce).
Zajímejte se spíše zda je rekonstrukce akutní, cena přiměřená, aby byla firma spolehlivá a zda jste provedli transparentně výběrové řízení.
Nejsou v tom zálohy na služby. 1700,– je momentálně ,,FO'' po zvýšení by to bylo 4500,– pouze ,,FO''. Tak na navýšení mi to příjde dost.
- „… platba 4500,– se mi zdá opravdu moc. Mám nějakou možnost aby se FO nenavýšil?“
Že se Vám to zdá moc – to je v SVJ bezvýznamné. Buď přemluvíte sousedy, aby hlasovali proti zvýšení. Nebo prodejte byt; tím se okamžitě zbavíte všech platebních povinností.
Justitianus
No snažím se o prodej, ale bohužel se zálohami 12 tisíc (včetně fondu), po navýšení 15 tisíc, to nikdo nechce.
Vložil Jana1991, 6. Duben 2024 – 19:57
Nejsou v tom zálohy na služby. 1700,– je momentálně ,,FO'' po zvýšení by to bylo 4500,– pouze ,,FO''. Tak na navýšení mi to příjde dost.
- – – – – –
Vložil Jana1991, 6. Duben 2024 – 22:55
… se zálohami 12 tisíc (včetně fondu), po navýšení 15 tisíc, to nikdo nechce.
- – – – – –
Vložil Jana1991, 7. Duben 2024 – 7:32
Bytů v domě 11… kromě výměny vstupních dveří se zatím nedělalo nic. … to bylo celé města, … byty odprodalo a … SVJ až v r. 2017, takže do té doby nebyl fond oprav. Město do baráku neinvestovalo a SVJ zatím moc naspořeno nemá. I tak mi ta částka příjde vysoká, nikde jinde takto vysoké sumy neplatí. Mimořádný vklad skoro nikdo nechce dát
- – – – – – –
ad) Město do baráku neinvestovalo a SVJ zatím moc naspořeno nemá
U nás také vzniklo SVJ v rámci privatizace obecního majetku. Dům také nebyl kdoví jaký. Střecha, kanalizační svody a vstupní vrata stará asi jako sám dům (80 let), okna lakována a zasklívána pochopitelně jen nájemníky. A v bytě obec udělala jen to co dle zákona musela (společné části v bytě jako vodovodní trubky, jinak vyšší investice jako výměna vany, WC mísy, sporáku) si musel nájemník vyběhat na OPBH. Někdo (domovní důvěrník) měl za zády vlivného přímluvce.
Fungujete již 7 let. My jsme (tuším za 8 let) dali novou střechu a měnili okna špalety do dvora za eurookna.
Jsou lidé, kteří se domnívají že do vlastního nemusí investovat. Vidím to i na chalupě na venkově, kde poslední investice provedli u většiny sousedů rodiče či prarodiče.
ad) 1700,– byl ,,FO'' po zvýšení by to bylo 4500,– ''. Tak na navýšení mi to příjde dost.
Takže dohodnout, že po „naspoření“ (když mimořádný vklad-příspěvek neprošel) se tzv. Fond oprav opět sníží na 1700 / byt.
Nemusíte prozrazovat, kolik byl a kolik máte navržen tzv. FO / m2. To je vypovídající, nikoli FO celkem / byt.
Já považuji FO 1700 / byt málo. Tabulky komentující cenu bytů a výši nájemného v ČR uvažují vždy o bytech 60 m2. To by bylo 28 Kč / m2. Nepochybuji že obecní nájemné je „u vás“ vyšší.
ad) zálohy 12 tisíc (vč. fondu), po navýšení 15 tisíc
Náklady na služby jsou dle mne ale fakt vyšší (cca 10.000 Kč). Třeba mne bude někdo tvrdit že nikoli.
Poslední komentáře