Vložil Justitianus, 26. Říjen 2024 - 2:44
  • Nepravdivé tvrzení: „BD, které se následně přetransformovalo do SVJ …“

Naprostý nesmysl. BD buď existuje stále, nebo šlo do likvidace. SVJ vzniklo nově a zcela nezávisle na nějakém BD.

  • Nepravdivé tvrzení: „BD vymezilo v Prohlášení vlastníka jednotku bez dalšího (správně mělo nejdřív zajistit změnu účelu užívání a následnou kolaudaci) …“

Naprostý nesmysl. Prohlášením vlastníka lze v budově vymezit jednotku, i když dosud fyzicky neexistuje (musela by teprve vzniknout vestavbou nebo jinou stavební úpravou budovy a projít „kolaudačním“ řízením) [1]. Takže to, co píšete, jsou nějaké Vaše soukromé fantazie.

Jednotka může být v prohlášení uvedena samozřejmě i v případě, že k jejímu vzniku není potřebná žádná stavební úprava. Tak je tomu v tomto případě – jde přece o samostatnou uzavíratelnou místnost.

  • Nepravdivé tvrzení: „… ze společných částí domu (kočárkárna) jako nebytový prostor – ateliér … což je protiprávní.“

Zase plácáte nesmysly. Už toho nechte, prosím. Neexistoval přece žádný „společný prostor“! O čem to tady proboha fantazírujete? Celá budova včetně kočárkárny byla ve vlastnictví BD. A BD jako vlastník si mohlo samo určit účel užívání té místnosti. Bylo oprávněno nazvat kočárkárnu „jiným nebytovým prostorem“, a udělat z ní jednotku, a Vám do toho vůbec nic nebylo a není.

  • Dotaz: „Jak celou věc řešit, aby z té jednotky mohl být skutečně ateliér?“

To teď záleží pouze na kolaudačním rozhodnutí stavebního úřadu. Vlastník nebude potřebovat souhlas vlastníků jednotek se změnou účelu užívání podle 2012/89/1169/2/b, protože tento souhlas už má. Po kolaudaci zapíše katastrální úřad na list vlastnictví jednotky způsob využití „atelier“ [2].

Justitianus



[1] Jednotka uvedená v prohlášení bez toho, že by skutečně existovala, má právní statut „práva stavby nezapsaného v katastru“. To znamená, že vlastník této virtuální jednotky může kdykoliv v budoucnu realizovat její výstavbu, a to již bez získání souhlasu ostatních vlastníků jednotek. Musí však pochopitelně dodržet všechny povinnosti vůči stavebnímu úřadu (kolaudace) a vůči katastru.

[2] Aktuální Návod pro správu katastru o tom říká toto: „Způsob využití jednotky se zapisuje podle určeného účelu užívání bytu nebo nebytového prostoru uvedeného v prohlášení vlastníka nebo ve smlouvě o výstavbě a doloženého kolaudačním souhlasem, oznámením o záměru započít s užíváním jednotky se souhlasem stavebního úřadu, kolaudačním rozhodnutím apod. Změna způsobu využití jednotky se zapisuje na základě změny prohlášení vlastníka jako změna jiného údaje.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.