Lži šířené sdružením ARTAV VIII.

Vložil Justitianus, 28. Červen 2024 - 10:13 ::


Otázka na webu ARTAV

Dobrý den, v našem domě je 21 bytů, kdy některé z nich mají nainstalované vodoměry a jiné nikoliv. Je možné, dle zákona, aby si SVJ schválilo, že ti co vodoměry mají, budou platit vodu podle stavu měřidla a ti, co vodoměry nemají, budou platit poměrově dle metrů čtverečních? A pokud ano, jaký zákon či vyhláška toto upravují. Jedná se o rozpočítání studené vody. Ohřev si zajišťuje každý byt svůj. Děkuji za odpověď.

Nesprávná odpověď na webu ARTAV (online, citováno 2024–06–28 11:02 SELČ)

Rozúčtování nákladů na spotřebu studené vody se řídí zákonem č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, kde ustanovení uvedené v § 5, odst. 1) říká, že „Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství“ a ustanovení uvedené v § 5, odst. 2, písm. a): Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto: dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody.
Výše uvedená směrná čísla stanovuje příloha č. 12 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích). Dle položky č. 3 této přílohy připadá na jednu osobu bytu s tekoucí teplou vodou (teplá voda na kohoutku) za rok 35 m3.

Správná odpověď (poskytl Justitianus)

  • V textu od ARTAVu zcela chybí použitelná odpověď na otázku tazatele.

V SVJ tazatele je možné vyčlenit dvě zúčtovací jednotky pro rozúčtování služby „dodávky vody a odvádění odpadních vod“. Zúčtovací jednotka A zahrne byty vybavené vodoměry; náklady pro tyto byty se rozúčtují podle náměrů bytových vodoměrů. Zbylý náklad se přiřadí zúčtovací jednotce B. Zúčtovací jednotka B zahrne byty nevybavené vodoměry; náklady pro tyto byty se rozúčtují podle rozhodnutí SVJ, např. poměrně podle podlahových ploch bytů. Nedojde-li k rozhodnutí SVJ, pak poměrně podle počtu osob užívajících byt.

Směrná čísla podle vyhlášky č. 428/2001 Sb. jsou naprosto nepoužitelná, protože celkové množství odebrané vody pro dům je změřeno a je známo. Zde se nebavíme o dodávce vody dodavatelem, bavíme se pouze o interním rozúčtování nákladů vynaložených u odběratele na poskytování služby.


Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.