Vložil lake, 1. Listopad 2012 - 22:17

Pane Kruppe, za prvé nikoho neurážím, pouze jsem položil několik dotazů, abych tazatele přiměl myslet hlavou. Máte zvláštní představu o urážení.

Za druhé: Pletete si zřejmě zálohy s plněním ve splátkách. Zeptejte se někoho znalého na základy účetnictví. O předpisech záloh se neúčtuje. Asi je vás více, kteří to nevědí, proto v tom máte zmatek. Vaše účetní doufám zná předpisy. Zeptejte se jí, zda pro forma faktury zavádí do účetnictví nebo ne. Pokud jí nevěříte, přečtěte si to kdekoliv na webu, např. zde: http://www.danarionline.cz/…-ucetnictvi/.

Váš příklad je nesprávný i z jiného důvodu: Podle § 15 odst. 4 ZoVB „… jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek“. Závazek musíte zavést do účetnictví. Na to jste ve Vašem upraveném příkladu zapomněl. Váš (nesprávný) účetní postup by tedy znamenal, že vlastník sice uhradí peněžitý dluh, ale tímtéž okamžikem se SVJ stává naopak jeho dlužníkem. Neuhradí-li vlastník nic, ani SVJ mu nebude nic dlužit. Ejhle – oba případy zaúčtované podle Vašeho postupu vyjdou v konečném výsledku nastejno. Kde asi soudruzi udělali chybu?

Za třetí: Otázka „z čeho byste zaplatil zálohu dodavateli“ je zde naprosto nesmyslná. Nepíšu ani slovo o tom co komu hradí SVJ. Celou dobu diskutuji pouze o tom, že při nezaplacení zálohy vlastníkem jednotky nelze vymáhat úrok z prodlení. Takže se držme tématu a prosím nemixujte do toho tematicky nesouvisející do­taz.

Mimochodem – není mi jasné proč se na toto vůbec ptáte. Snad víte jak lze právní cestou vymáhat plnění z uzavřené smlouvy? Jakpak má zajištěno dodavatel elektřiny či plynu do Vaší domácnosti, že pan Krupp mu bude každý měsíc platit zálohy? Najdete to napsané malým písmem ve smlouvách, které máte s dodavateli uzavřeny. Tentýž postup se uplatní pro zálohy na služby v SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.