Vložil lake, 14. Září 2012 - 8:19

Nový Občanský zákon ve svém § 3063 řeší problematiku nejen současných SVJ, ale všech domů, v nichž vzniklo či vznikne vlastnické právo k jednotce do 31.12.2013.

Ustanovení § 3063 zní:
"Nabyl-li vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nabyvatel podle zákona č. 72/1994 Sb., (zákon o vlastnictví bytů), (...) vznikne i po dni nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů."

Při tom podle § 5 odst. 1 ZoVB platí:
"Vlastnictví jednotky podle tohoto zákona spojené se spoluvlastnickým podílem na společných částech domu (dále jen "vlastnictví jednotky") vzniká vkladem prohlášení vlastníka budovy do katastru nemovitostí (...)".

Z uvedeného plyne, že všechny domy, u kterých bylo či bude Prohlášení vloženo do katastru přede dnem 1.1.2014, se budou i nadále řídit podle ZoVB, bez ohledu na to, kdy vlastník započne s převáděním jednotek do vlastnictví. Takže i po uvedeném datu budou vedle sebe nově vznikat "stará" společenství podle dosavadního ZoVB i "nová" společenství podle nového ObčZ.

Zákonodárce zjevně mínil § 3063 nObčZ jako přechodové ustanovení, ale zároveň si sám "podtrhl židli" tím, že zrušil ZoVB, na který § 3063 odkazuje. Obávám se, že tento kočkopes je nepřekonatelný výkladem.

Jako řešení vidím novelu ObčZ, která ponechá ZoVB i nadále v platnosti a odejme mu pouze účinnost pro domy nově vzniklé ode dne 1.1.2014. Paskvil tedy bude žít dál ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.