Vložil lake, 13. Srpen 2012 - 14:06

Zde se rozsáhle diskutovalo o tom, zda za účinnosti nového Občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) bude možné měnit práva a povinnosti vlastníků jednotek na základě většinového hlasování o stanovách.

Domnívám se, že takto položená otázka je nesprávná. Rozsah práv a povinností vlastníka jednotky totiž neurčují Stanovy. Tato práva a povinnosti jsou definovány jednak zákonem, jednak jsou povinně obsaženy již v Prohlášení vlastníka budovy (viz § 1166 nObčZ) nebo v dohodě která je součástí smlouvy o výstavbě (viz § 1170 odst. 2 nObčZ).

"§ 1166 odst. 2:
Má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek
."

Náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek jsou taxativně vyjmenovány v ustanovení § 1200. Patří sem mimo jiné:
"c) členská práva a povinnosti vlastníků jednotek, jakož i způsob jejich uplatňování, (...)
f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, (...)"
.

Z uvedeného plyne, že je to Prohlášení (nikoliv stanovy SVJ), kdo určuje rámec práv a povinností vlastníků jednotek. Stanovy SVJ mohou povinnosti vlastníka pouze upřesňovat, nemohou však ukládat povinnosti nové, neuvedené v zákoně ani v Prohlášení. Změna práv a povinností pouze ve stanovách bude absolutně neplatná, je-li v rozporu s platným Prohlášením vlastníka budovy.

Zbývá tedy pouze vyřešit jakým způsobem lze změnit obsah Prohlášení a tím změnit i rozsah práv a povinností jednotlivého vlastníka. To stanoví nový Občanský zákoník ve svém § 1169 odst. 2:

"Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody.".
--------------------------------------------------------------

Závěr:
Platí tedy co jsem napsal v dřívějších příspěvcích: není možné vlastníkovi jednotky ubrat práva, ani uložit povinnosti bez jeho výslovného souhlasu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.