Účtování přímo na účet 429
Přebírám účetnictví BD a bývalá účetní firma zaúčtovala v roce 2009 náklady týkající se roku 2008 přímo na účet 429, s tímto postupem jsem se ještě nesetkala, mám za to, že nepostupovali v souladu se zákonem o účetnictví. Na můj dotaz, proč tak učinili, odpověděli, že se jim to zdá správnější, aby se neovlivňoval HV roku 2009. Účetní závěrka však ještě není hotová a udělám správně, když tyto, celkem 3, účetní zápisy opravím, nebo je to věc předchozí účetní firmy?
Prosím používejte nějaký nick, rozdílný od Anonymous. Děkuji.
Uvedený postup vychází z Mezinárodních účetních standardů. Na ně reagovala interpretace Národní účetní rady ČR.
Pro srovnatelnost, časovou a prostorovou, je doporučováno upravit údaje v aktuálních výkazech, např. pokud se jedná o náklady minulých období.
A pak máte dvě možnosti:
- účtovat v aktuálním období o nákladech minulých období a upravit výkaz v minulém i současném období
- účtovat náklady minulých období rovnou na 429 a výkaz upravit jen kolonce minulé období.
Ve výsledku je to stejné.
Hezký den!
Pavel
Účetní bývalé účetní firmy jaksi nezaregistroval(a), že podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. se u nevýdělečných organizací, a tudíž i u SVJ, účtová třída 4 nepoužívá.
U podnikatelů je účtová třída 4 vyčleněna pro fondy.
To znamená, že účetní zkombinoval(a) rozvahový způsob vedení účetnictví SVJ s účtováním podle směrné účtové osnovy pro podnikatele.
Opět velmi pozoruhodná účetnická tvořivost. I na ní se znovu potvrzuje, k jak hrubých chybám vede tvrdošíjné setrvávání na používání pojmu „fond oprav“.
Na závěr Vám přeji hodně trpělivosti s rozmotáváním skvostu, jaký jste převzala.
N. Klainová
„k jak hrubých chybám vede tvrdošíjné setrvávání na používání pojmu „fond oprav“.“
Nesetrvávám na pojmu fond oprav. Společenství žádné fondy netvoří. Už se zde řešilo a je to snad jasné i neúčetnímu.
Protože jsem zrovna nedávno viděla „účetnictví“ SVJ, ve kterém účtovali náklady jako pohledávky (na straně MD 315 účtu Náklady na správu, tedy rozvahově) a potom je přeúčtovávali jako čerpání „fondu oprav“ (na stranu MD účtu 429 Fond oprav), odpověděla jsem tak, jak jsem odpověděla.
Číselné a slovní označení účtů si volí účetní jednotka. U té Vaší to mohl být jiný fond nebo nerozdělený zisk či ztráta – nevím.
V dotazu „Účtování přímo na účet 429“ nebyl uveden název účtu 429.
Nebylo ani specifikováno, jestli se účetnictví týká SVJ nebo družstva.
Z tohoto důvodu uznávám, že odpověď nemusela být správná a beru na vědomí, že není dobré odpovídat na nejasné otázky.
Jednoznačně tedy mohu potvrdit jen to, že pokud SVJ účtuje v účtové třídě 4, porušuje vyhlášku č. 504/2002 Sb.
N. Klainová
Poslední komentáře