Nedodání vyúčtování služeb za rok 2016 a promlčení
Za zúčtovací období 1.1.2016 - 31.12.2016 jsem neobdržel od poskytovatele služeb vyúčtování služeb. Ze zákona 67/2013 Sb. vyplývá, že mi je poskytovatel služeb povinen vyplatit pokutu 50,- Kč za každý den prodlení.
Jak je to s promlčením této pokuty, s úroky atd.?
1) Dle § 7 odst. 1) běží pokuta od 1.5.2017. Když pošlu předžalobní výzvu 31.3.2020, aby mi vyplatily pokutu za období od 1.5.2017 - 31.3.2012 včetně úroku s prodlením je to OK nebo jak to je "správně"?
2) Dle § 7 odst. 1) běží pokuta od 1.5.2017. Když pošlu předžalobní výzvu 31.10.2020, tak za období od 1.5.2017 to asi nepůjde (předpokládám, že to je již promlčeno, protože obecná promlčecí lhůta je 3 roky), ale je to promlčeno navždy, nebo pokuta běží stále, dokud poskytovatel služeb nesplní svou povinost, ale pokutu mohu žádat vždy za poslední 3 roky?
Jak to je, prosím o vysvětlení včetně příkladů i ohledem na úroky.
Žádost a výzvu zašlete neprodleně, soud zamítne žalobu, když bude zjevné, že jste ničeho nekonal a počkal si 3 roky a pak se pokusil vymáhat pokutu.
Druhá věc jsou důkazy.
Třetí věc je, že žalobu musíte podat do 3 let a ne výzvu.
Jste clenem SVJ .. tj majitel bytove jednotky … obavam se ze budete mit trosku problem s urcenim odpovedne osoby.
Ke vztahu k SVJ poskytovatele služeb vyuctovani dodali. SVJ a ani vybor SVJ neni poskytovatelem sluzeb.
Co jste jako clen SVJ udelal pro to aby SVJ splnilo svoji povinnost rozeslat vyuctovani sluzeb. Moznosti a variant reseni je mnoho vcetne urceni pověřeného vlastníka.
Jako zpusob vydelavani penez se mi toto jevi jako velmi problematicke.
Bude velmi zajimave sledovat Vas boj … dejte vedet jak se dari.
„SVJ a ani vybor SVJ neni poskytovatelem sluzeb.“
Pane „Hubert“ uvádíte zde „bludy“.Vám nic neříká z.č.67/2013 Sb.,kde se v § 2 uvádí:
Vymezení pojmů
Pro účely tohoto zákona se rozumí
a)- poskytovatelem služeb
- vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v domě rozděleném na jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo
- společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví,
konec citace.
Přeji hezký den.JaVa
jj
ale … Bude velmi zajimave sledovat Vas boj … dejte vedet jak se dari.
Tento zpusob zjiskavani peneznych prostredku se mi zda ponekud nestastny.
Treba ho dostal a ani o tom nevi. Pripada mi ponekud podivne, ze jej aktivne neshani ale ceka na poslani posledni termin predzalobni vyzvy.
PS … musi si predzalobni vyzvu poslat take sam sobe ? … Pokud zaluje cele spolecenstvi.
Podobná otázka se řešila např. zde:
portalsvj.cz/diskuse/na-kom-bude-vymahana-pripadna-pokuta-za-pozde-dorucene-vyuctovani-sluzeb-v-ramci-svj
Zajímavá situace by nastala v momentě, kdy by pokutu začala vymáhat většina vlastníků nebo všichni (třeba i v zastoupení).
A pokud by všem SVJ vyplatilo pokuty z bankovního účtu (FO?), v konečném důsledku by si vlastně vlastníci vzájemně vyplatili pokuty?
Pokuty by se vypláceli z dlouhodobých záloh („FO“)?
FO je ovšem hrazen dle spolupodílů v m2 ale pokuta za pozdě dodané vyúčtování se odvíjí od počtu dnů prodlení. Tzn. v takovém případě by na vyplacení pokut vydělali menší byty (menší podíly), méně odvedli do FO. Ale pokutu by dostali ve stejné výši jako velké byty?
Také by mne zajímal nějaký rozsudek v této věci, máme v SVJ podobný problém, také jsme zatím nedostali vyúčtování za 2016.
„v konečném důsledku by si vlastně vlastníci vzájemně vyplatili pokuty?“
Teoreticky by SVJ zastoupené statutárním orgánem škodu vymáhalo proti svému statutárnímu orgánu. Jak přimět SVJ k podání takové žaloby nevím. Už se zde řešilo.
www.portalsvj.cz/…-v-ramci-svj
jen abych správně uvedl URL odkaz, který odkáže už při kliknutí na něj.
Ještě včera 29.9.2019 zde byl příspěvek od "Čmuchal (bez ověření)". Proč byl vymazán?
Poslední komentáře