Vložil . (bez ověření), 1. Listopad 2011 - 14:03

Přestože je tento příspěvek už velmi starý, dovolím si reagovat.

Předně musím říct, že se ztotožnuji s panem Václavem, když namítá, že podle ZoVB (tak, jak stojí) sice LZE nabývat nemovitosti, ale JEN za účelem SPRÁVY DOMU.

Z toho mi jednoznačně vyplývá, že např. koupě pozemku za účelem zbudování parkoviště nebo třeba i koupě pozemku za účelem vytvoření rekreační zóny pro vlastníky (jakkoli užitečné věci to mohou být) určitě nespadá pod pojem „správa domu a pozemku“.

A pokud na to má jeden soudce a několik publikujících právníků jiný názor, tak jim ho samozřejmě neberu, ale k Nejvyššímu soudu bych s jejich argumenty určitě jít nechtěl.

Občas mi některé argumenty přijdou spíše jako snaha o to, podsunout ZoVB nějakou užitečnou myšlenku. Pokud by ZoVB explicitně umožňoval nabývat nemovitosti např. za účelem zřízení parkoviště nebo rekreační zóny pro vlastníky, bylo by to UŽITEČNÉ. A někteří právníci, jako by se snažili vyložit nám ZoVB právě v tomto duchu – tj. vyložit nám jeho IDEÁLNÍ podobu (jak by vypadal, kdyby to nebyl zmetek).

Pokud se tedy někdo chce zaštiťovat argumenty typu „takto to vyložil jeden soudce, nebo takto to vyložilo několik právníků“, je to jeho věc. Každopádně mně takovéto proklamace jako příliš rozumné zrovna nepřipadají. Jak už totiž uvedl pan Václav, v ZoVB je víceméně jasně vymezeno, co se myslí pod pojmem „správa“ (a byť bych si to sebevíc přál, žádné parkoviště tam nevidím).

Když zapátráte na tomto fóru, najdete několik odpovědí pana Pavla, který tvrdí, že běžné opravy může provádět výbor i bez souhlasu shromáždění (pokud je to ve stanovách). V ZoVB ale velmi jasně stojí, že pokud jde o opravy, je třeba souhlas 3/4 VŠECH vlastníků. A tuto skutečnost kromě jiného potvrdil ve svém „výkladu“ i Nejvyšší soud (když už jsme u těch „argumentů“).

Připadá mi úsměvné, jak snadno si umíme ZoVB (a další zákony) překrucovat k obrazu svému. Proč nám například „správně nevyargumentujete“, jak si máme vyložit jasný požadavek na 3/4 většinu všech vlastníků u oprav?

Chápu (upřímnou) snahu některých lidí dělat správu domu nějakým rozumným způsobem a podle nějakých rozumných pravidel (která se mnohdy nemusí slučovat se zněním zákona). Vadí mi ale, když někdo vidí v zákoně spíše to, co by si tam přál vidět, než to, co tam možná ve skutečnosti je.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.