Vložil Pavel, 17. Březen 2009 - 23:32

Václav: Vážený pane Pavle, žádáte, abych pro Vás formuloval argument explicitně, což rád učiním:

Pavel: Pane Václave, já formulování argumentů nežádal pro sebe, já považuji za normální, že pokud někdo něco tvrdí, tak své tvrzení podpoří nějakým argumentem. Já uvádím jasné znění zákona, odkazy na jednotlivé stránky literatury, judikát. Vy pouze opakujete své tvrzení, aniž ho čímkoliv dokládáte.

Václav: Provozování parkoviště nespadá pod správu domu, a tudíž za tímto účelem společenství nemůže pozemek podle platné právní úpravy nabýt. (Správa domu je vymezena v ZoVB.)

Pavel: To je Váš názor, na který máte nepochybně právo. Judikát sepsaný soudci zastává jiný názor. Já souhlasím s právníky a soudci.

Václav: Ono je vůbec nešťastné omezovat nabytí věci „účelem jejího využití“. Věc buď mohu nabýt, nebo nemohu, ale podmiňovat nabytí budoucím využitím, tedy něčím, co nastane v budoucnu? Jak to chcete kontrolovat? Nebo se domníváte, že když účel nebude plněn, tak bude smlouva o nabytí neplatná? Od jaké chvíle? Od samého počátku, nebo od chvíle, kdy přestane být účel plněn? Jakou lhůtu má společenství na to, aby plnilo účel (= provozovalo parkoviště)? Stačí úmysl provozovat parkoviště, který mohu mít po dvacet let?

Pavel: Uznávám, že to může být problém. Otázka ale zněla, jestli může SVJ nabývat nemovitosti. Zákon a řada právníků v literatuře shora uvedené tvrdí, že ano. Řešení Vámi uvedených otázek bych nechal na někom jiném.

Václav: Připusťme na chvíli, že provozování parkoviště spadá pod správu domu a společenství uvede, že za tímto účelem pozemek nabývá. Po té tam ale nebude provozovat parkoviště, ale chov koní, a nebo postaví skleník. Kdo by měl budoucí využití podle Vás kontrolovat?

Pavel: To mi připomíná Logika amatéra. Asi můžete teoreticky bádat co by bylo, kdyby..... Já pouze odpovídal na otázku a publikoval jsem tu (již před časem, nyní to pouze opakuji) řadu stanovisek, které mají jiný názor než Vy a Logik amatér.

Závěr: ZoVB je velmi nedokonalý předpis, který vyvolává pochybnosti u mnohých ustanovení. Na tom se asi shodneme. Na skutečnosti, že SVJ může nabývat nemovitosti se asi neshodneme. Laskavý čtenář se musí rozhodnout, zda bude věřit právníkům a soudcům, které cituji, nebo Vám.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.