Vložil Justitianus, 11. Červenec 2024 - 9:51
  • „Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnickou osobou, která vznikla na základě zákona č. 72/1994 Sb. …"

Děkuji za upřesnění. Z toho plyne, že jde o prohlášení a jednotky podle ZoVB (1994/72). Je tedy možné (změnou prohlášení) vyčlenit stavební prvky i prostory nových balkonů jako společné části budovy, společné vlastníkům jen některých jednotek. Nejedná se o výlučné užívání v režimu NOZ (2012/89/§116­6/1/b/2).

V tom případě žádný z ostatních vlastníků jednotek není v postavení „vlastníka jednotky, jehož práv a povinností se změna dotkne“. Ke změně prohlášení postačí souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek, včetně těch, kteří mají nabýt nové balkony do spoluvlastnictví. To platí za předpokladu, že spoluvlastníci nových balkonů si jejich výstavbu zafinancují sami.

  • „Stavebník znamená ten, kdo to nechal postavit a kdo se má o to starat?“

Dvakrát NE ! Ten kdo to nechal postavit je stavitel (Bauherr). Ten kdo staví a komunikuje se stavebním úřadem je stavebník (Baumeister). Ten kdo se má o to starat je buď vlastník, nebo správce cizího majetku (osoba odpovědná na základě smlouvy nebo na základě zákona).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.