Vložil Justitianus, 26. Červen 2024 - 22:52
  • Bruno2: „Na konci tohoto procesu bude 15 SVJ, které budou spoluvlastníky zmíněného pozemku. … Je možné se svého podílu na pozemku při zakládání SVJ nějakým legálním způsobem zbavit?“

To je naprosto nesmyslný dotaz. A je také předčasný.

Nebude přece existovat žádné SVJ, které by bylo nějak „automaticky“ vlastníkem podílu na pozemku. K nabytí podílu na cizím pozemku by napřed musel vlastník nabídnout svůj podíl vašemu SVJ. SVJ by pak mohlo tento podíl nabýt právním jednáním (koupí, směnou, přijetím daru, vydražením), rozhodnutím soudu, nebo děděním.

  1. Podle 2012/89/§1208/f/1 platí, že do působnosti shromáždění patří udělování předchozího souhlasu k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi.
  2. Podíl na pozemku je věc nemovitá.
  3. Z uvedeného plyne, že k nabytí podílu na pozemku do vlastnictví právnické osoby SVJ by byl nutný předchozí souhlas shromáždění. K tomu by mohlo dojít teprve po vzniku SVJ. Členem shromáždění, oprávněným o této záležitosti hlasovat, budete i Vy.

Proto jsem napsal, že váš dotaz je předčasný. Chcete, aby se budoucí SVJ zbavilo něčeho, co mu možná nikdo nikdy nenabídne.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.