Vložil Justitianus, 8. Červen 2024 - 8:44

Pravdu máte samozřejmě Vy. Stanovy obsahují zjevné protizákonné nesmysly. Není pravdivé tvrzení, že „… jedná se tedy o odložený vznik SVJ podle §9 bodu 4 zákona 72/1994 Sb.“ Tento zrušený zákon byl při vzniku SVJ nepoužitelný a nemohl být žádným způsobem uplatněn.

Lživé je i toto tvrzení notářky: „… došlo … k rozhodnutí orgánu právnické osoby – shromáždění Společenství vlastníků jednotek“. V té době neexistovala právnická osoba SVJ, tedy shromáždění nemohlo být orgánem dosud neexistující o­soby.

☀ Podle 2013/311/§24/2 platí, že sníží-li se po dni nabytí účinnosti tohoto zákona spoluvlastnický podíl správce uvedeného v odstavci 1 na společných částech domu na méně než jednu polovinu, svolá správce nejpozději do 90 dnů ode dne, kdy mu budou doručeny listiny dokládající snížení jeho spoluvlastnického podílu, shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek

☀ Podle 2018/177/§2/2 platí, že § 24 odst. 2 zákona č. 311/2013 Sb. se nepoužije do doby splacení úvěru, nejpozději však do doby, než se spoluvlastnický podíl družstva na společných částech domu sníží na méně než jednu čtvrtinu.

Jak už jste napsal, ode dne 01.01.2014 je vyloučen „automatický“ vznik právnické osoby SVJ podle (zrušeného) ZoVB. Ke vzniku SVJ mohlo dojít již jedině postupem podle občanského zákoníku, to jest dvoustupňově:

  • Dne 30.1.2020 bylo družstvu doručeno vyrozumění, že jeho spoluvlastnický podíl na společných částech se snížil pod jednu čtvrtinu. Z toho je třeba vyjít.
  • BD jako správce mělo povinnost svolat do 90 dnů (do 29.04.2020) shromáždění vlastníků jednotek k založení SVJ. Je bezvýznamné, že shromáždění vlastníků jednotek bylo svoláno později.
  • Na tomto shromáždění měly být přijaty stanovy SVJ (pokud nebyly náležitosti stanov obsaženy již v prohlášení) a měli být určeni první členové statutárního orgánu; tím bylo SVJ založeno (avšak dosud nevzniklo).
  • Následně pak SVJ vzniklo zápisem do veřejného rejstříku společenství vlastníků jednotek.

Dnem vzniku SVJ tedy je den zápisu SVJ do rejstříku. Při tom byly do sbírky listin rejstříkového soudu vloženy stanovy, SVJ dostalo přidělené IČ, a zároveň byli zapsáni první členové volených orgánů SVJ. Jakákoliv jiná tvrzení o vzniku SVJ jsou v rozporu se zákonem.

Podotýkám, že pokud snad k zápisu SVJ do rejstříku došlo na základě nepravdivých údajů, pak oprava zapsaných skutečností se řídí podle 2013/304/§79 (zákon o veřejných rejstřících).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.