Kdyz je predsedou pravnik … tak nerozumim jeho textu k vyuctovani a online meridlum a naklady na rozuctovani

Vložil Ll (bez ověření), 27. Květen 2024 - 11:29 ::

Před časem jsem zde řešil náklady na odečty a rozúčtování a výměnu měřidel a přístup k online datum konečného odběratele, tedy nájemníka.

Toto mi na to odpovídá předseda…

Nejsem z toho moc moudrý, ale domnívám se, že nemá pravdu v některých věcech, Každopádně je nad mé síly luštit, kdo má pravdu, No třeba někdo se zájmem se toho chopí a najde tam řadu nelogických argumentů? Případně mi napíše, že jsem mimo já :)

Citace z odpovědi předcedy (V prvním odstavci on cituje mě v uvozovkách):

—— …. uvádíte : „ Zbývá vyřešit zpřístupnění nájemci, mám mu poskytnout svůj uživatelský účet (myšleno k online měřidlům)? Jakým způsobem se následně změní heslo? Jak asi víte, legislativa vyžaduje, aby on-line přehled měl konečný odběratel služeb.“

Pro odpověď považuji za nutné si především sjednotit pojmy. Zákon č.67/2013 Sb., vymezuje pojmy ve svém § 2. Pokud jde o poskytovatele služeb pak si myslím, že tento pojem je jasný a v daném případě jsme poskytovateli služeb my tj. SVJ. Pokud jde o příjemce služeb tak zákon říká, že to je nájemce bytu nebo vlastník jednotky podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví. Nám za to, že slůvko nebo vylučuje existenci dvou příjemců služeb. Ostatně docházím k výkladu, že nájemce bytu je člověk, kterému byt pronajímá ze svého vlastnictví přímo SVJ. Rozhodně mám za to, že zde není myšleno, že jde o ( abych byl přesný ) osobu, které přenechal byt k užívání kterýkoliv vlastník bytu. ( viz § 1178 občanského zákoníku ). ​ ​Tedy poskytovatelem služeb jsme my a příjemcem služeb jste vy. Že tyto služby dále přeprodáváte není náš problém. ROZHODNĚ bych byl nerad, kdyby SVJ bylo vtaženo do Vašeho vztahu s osobami u Vás v bytě bydlícími. Zde podotýkám, že SVJ má termín k vyúčtování do 4 měsíců od skončení účetního období, to jsme splnili a Váš vztah s Vašim nájemcem ohledně vyúčtování jde mimo naši povinnost. Tvrdíte-li, že jedna faktura byla doručena v květnu, opakuji, že jde pouze o časovou schodu a tato není předmětem vyúčtování.

​Zkusili jsme se zabývat otázkou, jak by to vypadalo, kdyby byl koncovým uživatelem některý Váš nájemník. Na pomoc jsme si vzali stanovisko realitní kanceláře Kova Reality s.r.o z něhož vyjímáme – cituji „

Co musí obsahovat vyúčtování služeb? Podkladem pro vyúčtování služeb je vždy seznam nákladů spojených s užíváním bytu za dané období, kterým je obvykle kalendářní rok, dále přehled záloh uhrazených nájemcem nebo podnájemcem na tyto služby a nájemní nebo podnájemní smlouva společně s předávacím protokolem se stavy poměrových měřidel (voda, topení). V nájemní nebo podnájemní smlouvě musí být přesně uvedeny veškeré poskytované služby spojené s nájmem, a zda se tyto služby vyúčtovávají, nebo zda se hradí paušálně. „ Konec citace. ​Z tohoto dovozujeme, že pokud nám nepředložíte nájemní smlouvu není Váš nájemník našim partnerem a nemáme s ním o čem jednat. Jestliže tuto nájemní smlouvu předložíte , odešleme jí firmě Techem s tím, že žádáte pro tohoto nájemce přístupový kod. Jak se zachová firma Techem nebudu předvídat.

​Bodu 2 Vašeho emailu odkazuji na zákon č.67/2013 Sb, v platném znění, kde se v ustanovení § 8a odst. 4.,uvádí „ cituji – 4) Náklady na poskytování informací podle odstavců 1 a 2 nelze zahrnout do nákladů na služby.“ Konec citace. V souladu s tím firma Techem vystavila na tyto náklady separátní fakturu, na čemž není nic netransparentního. Na tuto fakturu nebyla přijata žádná záloha a proto není součástí vyúčtování zálohových plateb. Protože bylo třeba jí uhradit ve lhůtě splatnosti využili jsme možnosti dané nám Stanovami SVJ (strana 16 a uhradili jsme jí z tzv. fondu oprav. Stanovy určují lhůtu k vrácení na původní účel do tří měsíců po skončení daného účetního roku. Vzhledem k tomu, že jde o náklady, které nejsou součástí vyúčtování záloh bylo by v rozporu s dobrými mravy a zakládající neoprávněné obohacení převedení těchto nákladů na Vašeho nájemce v bytě. Pokud jde o náklady na výměnu měřidel topení a vodoměru tyto byly hrazeny z tzv.fondu oprav, tedy fondu tvořeném pro správu domu a pozemku z hlediska provozně technického částkou odpovídající podílu podlahové plochy jednotky na celkové podlahové ploše všech jednotek v domě. Takto to rozhodlo shromáždění vlastníků jednotek dne 2022, kterému jste byl přítomen. Užití Nařízení vlády č.308/2015 Sb., o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu se v souvislosti s tím, co výše citujete , jeví jako nepříhodné. … —- Konec citace

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.