Vložil Justitianus, 30. Listopad 2023 - 2:23
  • Ptáte se: „Existuje nějaký obecný klíč a nebo můžu s klidným svědomím fláknout např. 10% uhrazených záloh na jednu složku, 20% na druhou atd.?“

80/2012 Sb.
§ 1933

(1) Je-li dlužník dlužen z několika závazků k plnění stejného druhu a neurčí-li při plnění, na který dluh plní, započte se plnění nejprve na závazek, o jehož splnění věřitel dlužníka již upomenul, jinak na závazek nejméně zajištěný. Při stejné míře zajištění několika závazků se plnění započte nejprve na závazek nejdříve splatný.

Zřejmě jste neschopní statutáři. Nejen proto, že neznáte zákon. Ale zejména proto, že úžasně komplikujete život sami sobě i účetní/mu.

  1. Není nic jednoduššího, než určit ve stanovách specifické symboly pro jednotlivé druhy plateb. Pokud vlastník nerozliší platby podle SS, pak se postupuje podle bodu 2 a 3, které si dáte do stanov.
  2. Přijatá částka bez přiřazeného SS jde nejprve na závazek, o jehož splnění SVJ dlužníka již upomenulo, dále na nejstarší dluhy po lhůtě splatnosti, pak na závazky nejdříve splatné v budoucnu.
  3. Při shodném dnu splatnosti se částka použije přednostně na úhradu příspěvku vlastníka na správu domu, zbylá částka pak na zálohy na služby.
  4. Částka záloh na služby se bude muset rozepsat poměrně (proporcionálně) na všechny služby, na které se hradí zálohy – takto to kdysi judikoval Nejvyšší soud.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.