Vložil Petr, 26. Březen 2014 - 10:08

Chce to hledat na internetu po zadání„rekonstrukce jádra“ apod.

Např.

http://www.koumak.cz/…ni-povoleni/

Stavební povolení – rekonstrukce bytu

a)Udržovací práce bez ohlášení manipulace s příčkami včetně vybourání otvorů v nich pokládka nové podlahy, obklady stěn stavba a oprava krbů, montáž krbových komínů někdy se bez ohlášení obejde i výměna oken údržba oken a dveří podklad pro novou dlažbu, změna výškových úrovní bytu včetně realizace schodu úprava a údržba technického zařízení budov, klimatizační zařízení, výměna rozvodů oprava a výměna zařizovacích předmětů (van, umyvadel, kuchyňských linek, sporáků, WC)

Všechny tyto práce nesmí ovlivnit statickou stránku nejen bytu, ale i celé budovy. Bere se ohled také na požární bezpečnost stavby a hygienické požadavky, vždy se zeptejte na stavebním úřadě, který si ale může vyžádat ohlášení.

b)Stavební povolení, ohlášení Ohlášení stačí pro stavební úpravy, které neovlivňují životní prostředí, nemění vzhled stavby, nezasahují do nosné konstrukce a při kterých se nemění změna využívání prostoru.

c)Stavební úpravy nutné na stavební povolení: vybourání, zvětšení otvorů v nosné konstrukci stěn i stropů výměna bytového jádra změna druhu vytápění oprava či výměna rozvodů plynu, elektra a ÚT, které potřebují následnou revizi od příslušných správců sítí výměna oken,

http://www.polir.cz/…e-informace/

Několik vět na úvod V úvodu je nutné uvést, že přestavbu či rekonstrukci bytového jádra je vhodné provést v souladu s legislativními předpisy a s požadavky stavebního úřadu. Předně je nutné postupovat dle zákona č. 183/2006 Sb. (upravil 30let platný zákon č.50/1976 Sb.) o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

Pro vysvětlení pojmu je třeba uvést, že stavební předpisy „stavbou“ rozumějí -stavbu stávající. tj. zkolaudovanou (např. bytový dům), dále -změnu této stavby, kterou může být –nástavba, –přístavba, –nebo stavební úprava, a -stavbu novou. Stavební předpisy neznají pojmy jako např. rekonstrukce, adaptace či modernizace. Právě „rekonstrukce“ je značně zaběhlým výrazem zejména mezi laickou veřejností. Pokud se zamyslíte nad záměrem, který hodláte se bytovým jádrem provést, zjistíte, že patrně o rekonstrukci vlastně nejde. Staré jádro "prostě vyhodíte“ a místo něj rozdělíte prostory bytu ať už zdicími materiály, nebo SDK konstrukcí. Nevytvoříte tedy žádné nové jádro. Rekonstrukce jádra se tedy spíž hodí v tom případě, že budete bytové jádro pouze např. povrchově upravovat, provádět nové technické rozvody, ale jeho původní celistvost zůstane zachována. Uvedených pojmů, byť jsou obsaženy v některých předpisech jiných resortů, je proto třeba se vyvarovat v projektové dokumentaci a v podávaných žádostech na stavební úřad. Stavební zákon a jeho prováděcí předpisy nezná ani výraz "přestavba“. Používán je spíše v odborných publikacích, neboť z názvu je zřejmý obsah úprav. Projekt a stavební povolení by měla obsahovat vždy pojem „stavební úprava“.

Stavební úprava = změna dokončené stavby, při níž se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby, za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby.

Údržba stavby = práce, jimiž se zabezpečuje její dobrý stavební stav tak, aby nedocházelo ke znehodnocení stavby a co nejvíce se prodloužila její uživatelnost.

Povolení pro rekonstrukci bytového jádra V souvislosti se stavebními úpravami bytu a tedy i rekonstrukcí jádra mohou nastat tři situace pro jejich povolení:

  • Stavební povolení -Ohlášení -Bez stavebního povolení a ohlášení

http://www.rekonstrukce-jadra.cz/…legislativa/

http://prestavbajadra.cz/uzitecne-rady

http://bydleni.idnes.cz/…ovy-byt.aspx?…

http://www.koumak.cz/…t/jak-na-to/

http://www.koumak.cz/…ebni-rizeni/

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.