Vložil lake, 8. Březen 2013 - 9:49

Nový Občanský zákoník je z hlediska právní jistoty vlastníků mnohem horší než ZoVB.

Základním dokumentem budou stanovy, které určí práva a povinnosti vlastníků jednotek. O jejich obsahu se (podle ministerstva) může rozhodovat pouhou nadpoloviční většinou na usnášeníschopném shromáždění (což může být 25,001% hlasů).

V jiné diskusi jsem upozornil, že vlastníci jednotek mají jedinou šanci jak se vzepřít této nepředvídatelné diktatuře většiny. Stanovy mohou totiž být přijaty jedině se souhlasem všech. Trvejte na tom, aby ve stanovách bylo určeno, že jejich změna je možná pouze se souhlasem všech vlastníků jednotek.

Pokud si toto do stanov nedáte, jednoho dne se probudíte a zjistíte, že na shromáždění Vám nadpoloviční většina přítomných zvýšila příspěvky a zálohy na správu na 150%, protože usoudili, že Váš byt je velmi atraktivní a kdybyste jej pronajímal, vydělal byste spoustu peněz. A navíc – máte takové velké drahé auto, takže jste jistě v balíku. Hlasováno, schváleno, zapsáno do zápisu v souladu s krásným novým Občanským zákoníkem.

Příště bude na řadě někdo jiný, například všichni důchodci v garsonierách, ti se nebudou bránit. Nebo ten Novák z druhého poschodí, který chce pořád nahlížet do dokumentů SVJ, otrava jeden. Tak mu to trochu osladíme, zákon je na naší straně. Kolik mu dáme platit? Dvojnásobek? Trojnásobek? …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.