začátek topné sezóny 2016
Dobrý den, dle nové vyhl. č. 269/2015 Sb. se od 1.1.2016 přistupuje ke změně rozúčtování spotřeby tepla. Vzhledem k tomu, že topná sezóna začíná v září roku předcházejícího a končí v dubnu roku následujícího, ptám se, kdy začala účetně sezóna pro postup dle nových předpisů? Pro rok 2016 se začalo topit v dubnu 2016 a nebo v září 2015,(to jsme ale už zaplatili ve vyúčtování za rok 2015). A nebo se bude účtovat dle nového systému až od dubna 2016? Děkuji
Pokud máte v SVJ standardní účetní období, tj. od 1.1. do 31.12., a pokud vám dodavatel teplo vyúčtovává také od 1.1. do 31.12., budete se řídit danou vyhláškou počínaje vyúčtováním za rok 2016. Jinými slovy, odpověď na dotaz – účetně sezóna pro postup dle nových předpisů začala 1.1.2016.
na přelomu roku ? Kdy tudíž není nic obtížného zjistit , jaká byla spotřeba v roce 2015 a jaká v roce 2016 ?
Ne, nemyslím, že by měnili účetní období, na to státní úředníci nemají,jak je vidět z Metodického pokynu ani jim to nedošlo. Z čistě účetní hlediska bychom měli jako koneční spotřebitelé dostat přinejmenším vyúčtování dvojího období: jedno za staré ceny a druhé možná dle pochybné nové metodiky, ale od kdy? Nerad něco platím 2×!!
Nevím co zde řešíte. Rok má 12 měsíců a začíná 1.1. a končí 31.12. Teplárny mění ceny tepla vždy k 1.1., nikdy ne v průběhu roku. A jestliže máte na topení namontovány IRTN a spotřeba se Vám odečítá, tak u elektronických se Vám automaticky na přístroji 31.12.ukončí odečítání a od 1.1. se odečítá od nuly. Lze si to z přístroje vyčíst (víte-li jak na to, ale je to jednoduché). Je-li přístroj doposud vybaven trubičkami s tekutinou, tak Vám na počátku roku přijde odečítatel a trubičky vymění a nastaví opět měření od počátku. Takže je vyúčtování vždy prováděno za celý kalendářní rok(u těch přístrojů s trubičkami, se to může o pár dní lišit, ale už se asi moc nemontují)
Nevím co zde řešíte. Rok má 12 měsíců a začíná 1.1. a končí 31.12. Teplárny mění ceny tepla vždy k 1.1., nikdy ne v průběhu roku.
Zúčtovací období je něco jiného než kalendářní rok. Definici najdete v zák. č. zák. č. 67/2013, § 2 písm. c. Zní:
… zúčtovacím obdobím období, za které poskytovatel služeb provede rozúčtování a následné vyúčtování nákladů; zúčtovací období je nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek určí poskytovatel služeb, …
A co jste tím chtěla říct? Že Vám provádí dodavatel tepla roční vyúčtování příslušného roku, nyní roku 2016 jinak než jsem napsala? Že Vám např. provádí vyúčtování za období 9/2015 – 8/2016 a teď už od září 2016 se Vám načítá spotřeba na vyúčtování r.2017? Já jsem zde myslím jasně a srozumitelně vysvětlila dotazujícímu jak funguje vyúčtování topné sezony. Myslím si, že většina co si to přečetla pochopila a slovíčkařením a poučováním se nezabývala. Zákony navrčeny zpaměti nemám, vy zřejmě ano. Vím však kde co najdu. Neřeším zde přesné názvy , to si nechám až na případy, kdy bych se musela např. obracet na soud. Snažila jsem se jednoduše vysvětlit jak je prováděno vyúčtování, nic míň, nic víc. Zřejmě špatně. Prosím opravte mě ať pochopím kde jsem udělala chybu.
Poslední komentáře