SDĚLENÍ č.j. 281/55 462/2002 k účtování SVJ
předmětná vyhláška je dle sdělení MF 28/78 511/2007–283 vzhledem k neaktuálnosti je pro vedení účetnictví od 1. ledna 2008 nepoužitelná. Platá pouze vyhl. č. 504/2002 Sb.
Může mi někdo upřesnit kde je přesně napsáno, že SVJ musí vést podvojné účetnictví!
Ve Vyhláce č. 504/2002 Sb., je napsáno: pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání, „pokud účtují“ v soustavě podvojného účetnictví…
Zajímá mě výklad slova „pokud účtují“ znamená to, že ne všichni musí účtovat v soustavě podv. účetnictví?? Existují některá SVJ co takto účtovat nemusí nebo je to nevhodně zvolená formulace v zákoně?
Nemohu tady předsedu atd. o tomto přesvědčit, protože jim kdysi řekli na FÚ že nemusí.
Když se ptám u nás na FÚ tak na mě koukají jak na v… a nic.
Podle § 1/2/a zákona 563/1991 Sb. musí všechny právnické osoby se sídlem na území ČR vést (podvojné) účetnictví.
Výjimka je v § 38a, téhož zákona, která ale v sobě nezahrnuje SVJ.
Hezký den!
Pavel
Děkuji.
To je přesně ono.
Jenom naše SVJ vzniklé přibližně v r. 1995 do teď nemá ani jednoduché účetnictví a nikoho to nezajímá jen mě kamenují.
Znám i takové.
Za nevedení účetnictví hrozí SVJ sankce podle § 37/1/a ZoÚ.
Teoreticky by se mohlo jednat i trestný čin podle § 254/1 zákona 40/2009 Sb. Sazba ve čtvrtém odstavci je 2–8 roků v teplákách. Někdy to motivuje, i když jsem žádný judikát zatím neviděl.:-))
Hezký den!
Pavel
členové společenství tím, že si dovolili mít byt v osobním vlastnictví spáchali trestní čin. Do tepláků a do lochu s nimi. Když domy budou spravovat tak, jak je to běžné, brzy o ně přijdou.
Poslední komentáře