Vložil Petr, 22. Červenec 2024 - 15:16

Vložil Miroslav_ (bez ověření), 19. Červenec 2024 – 11:49 :: Ostatní Budeme zakládat SVJ, dostali jsme návrh stanov k připomínkování. Můžete mně prosím sdělit vaše postřehy k přiloženému návrhu stanov především zda neobsahuje ustanovení v rozporu se zákonnými předpisy či nějaké nerozumné nebo nestandardní ustanovení?

„Stanovy“

*" STANOVY Společenství vlastníků jednotek … Část I. Základní ustanovení Čl.1 Název a sídlo

1)Název společenství: Společenství vlastníků jednotek 3)Společenství vlastníků je korporací, právnickou osobou založenou za účelem zajišťování správy nemovité věci – domu a pozemku uvedeného v čl. 2 odst. 1.

Čl.2 Předmět činnosti

1)Činnost … spočívá v zajišťování správy nemovité věci. Nemovitou věcí je bytový dům

č.p. … na pozemku parc. č. st. … a pozemek parc. č. st. …, k.ú.

2)Správa Domu a Pozemku zahrnuje vše, co …

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Nevím, jak je nejlepší odkázat na dokument (např. sporné vyúčtování apod.) ke kterému tazatel žádá radu, ale jedna z možností (jen ale pro zakladatele vlákna) je Příloha jako v emailu.

Neznáme zdroj Návrhu. Buď to stáhl z netu navrhovatel, t.j. statutár (návrh zpracoval možná zdarma), budoucí správní firma (možná to má ve smlouvě) nebo právník (návrh si nechá návrh slušně zaplatit). Je ale fakt těžké se v textu orientovat. Možná to je záměr navrhovatele, aby vlastníci přehlédli pro ně nevýhodné případné „špeky“, např. nahlížení do podkladů hospodaření jen v určité dny, od 10:00 do 12:00 a možnost je pouze ofotit (nikoli kopírovat).

Protože je dlouhý text nepřehledný (viz výše), nezkoumal jsem zda tam tyto špeky máte.

Základní rada:

nedávejte do Stanov (vyškrtněte z návrhu) to, co je už v zákonech (NOZ, 67/2013 Sb., apod.), v Nařízeních vlády (NV 366/2013 Sb. atd.). Tím návrh zpřehledníte.

Podstatné je mít ve stanovách to, co nemůže postihnout zákon, NV atd. Tedy to, čím se lišíte od ostatních (nebo aspoň většiny) SVJ (režim pro parkovací stání, parkovací garáže, zahradu a další pozemky patřící SVJ).

PŘIVÍTEJTE NÁVRH JUSTITIANA !!!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.