Vložil Zoufalá, 14. Červenec 2024 - 9:30

„To, že ji v tomto případě spravuje dodavatel topné vody …Vložil Justitianus, 19. Červen 2024 – 18:51

Nikoliv, provozovatelem výměníkové stanice byl a je dodavatel tepla, dodavatelem vody jsou StČ. Vodárny.

Výměníková stanice je pouze pro náš dům, 15 let ji měl v pronájmu dodavatel tepla (za symbolické nájemné, pronajímatel SVJ).

Náklady na elektřinu měřenou samostatným elektroměrem se do nákladů pro vytápění a centralizované poskytování teplé vody celých 15 let nezapočítávaly. 31.12. 2022 byla nájemní smlouva na pronájem výměníkové stanice ukončena, dodávka tepla skončila.

Nový dodavatel tepla od 1.1. 2023 již nemá výměníkovou stanici v pronájmu, posílá měsíčně 2 faktury, na dodávku tepla a provoz tepelného zařízení.

Rozúčtování nákladů na vytápění a centralizované poskytování teplé vody dle zák. 269/2015 Sb. za rok 2023 obsahuje pou­ze:

  • náklady za dodané teplo
  • náklady na provoz tepelného zařízení (včetně revizí)

(v celkové výši 439 865 Kč).

Náklady za elektrickou energii měřenou samostatným elektroměrem sloužícím na provoz výměníkové stanice, byly nadále rozúčtovány dle spoluvlastnického podílu ( stejně jak náklady na elektřinu na provoz výtahu a osvětlení společných prostor v domě). Ve lhůtě danou zákonem jsem požádala o nahlížení dle §8/1 a podala včas námitky, že v celkových nákladech na vytápění a centralizované poskytování teplé vody chybí náklady na elektřinu ve výši 20 724 Kč. Dále jsem uvedla, že k celkovým nákladům na tyto služby patří ještě odkup technologického zařízení výměníkové stanice od původního dodavatele tepla (dne 2.1. 2023) ve výši 6 489 Kč a výměna cirkulačního a nabíjecího čerpadla ve výměníkové stanici (dne 22.12. 2023) ve výši 19 058 Kč, obě položky jsou čerpány z dlouhodobých záloh. Podle prohlášení je výměníková stanice společná část domu.

Vypořádání námitek poskytovatelem služeb: mnou uvedené náklady nepatří k celkovým nákladům na vytápění s odkazem na metodický pokyn MMR na str. 10, cituji:

"Dodávka tepla pro vytápění z domovní kotelny.

Do ceny této služby se zahrnují náklady na

  • mzdu zaměstnance, který zajišťuje provoz kotelny, včetně povinného pojištění,
  • spotřebu paliva (zemní plyn, uhlí aj.),
  • spotřebu technologické vody (je-li samostatně měřena) a na chemikálie pro její úpravu,
  • materiál na údržbu a drobné opravy zajišťované obsluhou kotelny.

Do ceny služby se nezahrnují náklady na revize, opravy kotle a rozvodů zajišťované dodavatelsky a výdaje na modernizace a rekonstrukce zařízení kotelny ani náklady na ověřování a opravy přístrojů (měřidel) sloužících k rozúčtování nákladů na teplo mezi nájemce bytů (jsou součástí upravených nákladů domu a hradí se z nájemného nebo v případě SVJ budou tyto náklady hrazeny z fondu oprav). Do ceny služby se dále nezahrnují náklady na rozúčtování ceny služby a vyúčtování s jednotlivými nájemci (jsou součástí upravených nákladů domu a hradí se z nájemného). Ve výše uvedeném případě se nejedná o rozúčtování nákladů podle § 6 zákona o službách a vyhlášky č. 269/2015 Sb. (dále jen „vyhláška“), neboť se jedná pouze o dodávku tepla pro vytápění bez dodávky teplé vody. Rozúčtování nákladů musí být v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., energetický zákon."

  • Zjevně toto vypořádání námitek není správné, neboť odkazuje na případ domovní kotelny s dodávkou tepla pro vytápění bez dodávky teplé vody. Náklady na elektřinu měřenou samostatným elektroměrem do celkových nákladů na vytápění a centralizované poskytování teplé vody patří, ptám se na Váš názor na zařazení odkupu technologického zařízení a výměnu čerpadla.

S pozdravem Zoufalá

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.