Vložil Justitianus, 20. Červen 2024 - 13:32
  • Zoufalá: „viz dále citace internetová pradna i – EKIS : …“

Ty nesmysly z i-Ekis nemá ani cenu číst. To napsal někdo, kdo nezná právní úpravu, plete si pojmy a nedokáže ani citovat předpisy tak, jak jsou napsány. A hlavně: v tom dotazu vůbec nešlo o poskytování nějaké služby spojené s užíváním bytů. To je zjevné už z první věty dotazu: „Dobrý den, v budově kterou pronajímáme cca 35 firmám (žádné byty) odebíráme teplo od firmy Distribuce tepla Třinec.“

Vám bych tedy, paní Zoufalá, doporučil: nevyhledávat cíleně texty kterým nerozumíte. Nebo aspoň radím méně o nich mudrovat.


Pokud jde o Vaše další připomínky, uvádím toto:

  • Zoufalá: „Náklady na elektrickou energii rozúčtujeme dle velikosti spluvlastnického podílu …“

To je ovšem úplně špatně. Celkové náklady na elektřinu odebranou právnickou osobou SVJ je třeba rozdělit podle účelu použití. Dílčí částky se přičtou k nákladům na příslušné služby, které SVJ poskytuje (služba vytápění, centralizované poskytování teplé vody, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě).

  • Zoufalá: „Pokud náš dodavatel tepla má licenci na rozvod tepla …“

To je pro Vás bezvýznamné. Dodavatel tepelné energie účtuje zvlášť cenu za dodanou energii do budovy (přes předávací/fak­turační měřidlo). Tuto cenu dodavatel kalkuluje podle Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Vedle toho toho SVJ platí měsíčně částky za „obsluhu výměníkové stanice“ která je již za předávacím/fak­turačním měřidlem.

  • Zoufalá: „Správce/účetní, výbor/předsedkyně výboru, nemůžou rozhodnout, že náklady na provoz tepelného čerpadla zahrneme do procedury rozúčtování jako náklady na odebrané teplo …“

Vůbec nerozumím co zde píšete o jakémsi tepelném čerpadle. Zcela jistě je pravdou, že „správce/účetní, výbor/předsedkyně výboru, nemůžou rozhodnout …“, protože by to byl totální nesmysl ekonomicky, účetně i právně. Ostatně toto není v jejich pravomoci. Podle 2012/89/1208/d platí, že do působnosti shromáždění patří schválení druhu služeb a způsobu rozúčtování cen služeb na jednotky. Ať tedy rozhodne shromáždění, ale takové rozhodnutí nesmí být v rozporu s realitou, s fyzikálními principy a s dobrými mravy.

  • Zoufalá: „… jsem přesvědčena, že procedúrami rozdělení nákladů na teplo na vytápění a ohřev, rozdělení na ZS a SS, atd. může projít pouze položka "náklady Kč na teplo, jehož hodnota je vyčíslena např. v GJ a nic jiného.“

To je totální nesmysl, o kterém se už nehodlám s Vámi bavit.
☀ Podle 2013/67/§2/1/d platí, že „pro účely tohoto zákona se rozumí náklady na služby cena služeb ujednaná s dodavatelem nebo CELKOVÉ NÁKLADY na poskytování služeb.
☀ Podle 2013/67/§2/1/e platí, že „rozúčtováním [je] vyčíslení výše nákladů za poskytované služby v daném zúčtovacím období pro jednotlivé příjemce služeb“.
☀ Z uvedeného plyne, že předmětem rozúčtování nákladu na službu jsou celkové náklady na poskytování této služby v daném zúčtovacím období. Vámi zmíněné „náklady na teplo“ jsou pouze jednou částí celkového nákladu na poskytování služby.
Ohledně zařazení položky „revize“ už jsem svůj názor vyslovil; to je však položka nepatrná v porovnání s celkovým nákladem na vytápění a centrální přípravu teplé vody.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.