Vložil Justitianus, 18. Červen 2024 - 17:48

Naprosto bezvýznamný je obsah jakéhosi „domovního řádu“. Je to jen cár papíru, pokud není nedílnou součástí stanov a není spolu s nimi vložen ve sbírce listin rejstříkového sou­du.

Naprosto bezvýznamná je skutečnost, že kterýsi vlastník jednotky má „balkon ve výhradním užívání“. Užívá výlučně jen prázdný prostor plný vzduchu. Nic jiného. Veškeré stavební prvky jsou společné, pokud není v prohlášení výslovně uvedeno něco jiného i s taxativním výčtem stavebních prvků, které jsou ve výlučném vlastnictví vlastníka určité jednotky (2012/89/§116­6/1/b/2).

Máte plnou pravdu v tom, že za správu společných částí odpovídá SVJ. To platí i pro reklamaci vad stavby. Případně pro činnost směřující k odstranění poškození společných částí. SVJ je v postavení nepřímého zástupce vlastníků jednotek – to znamená, že vystupuje vůči zhotoviteli či škůdci svým jménem (na základě zákonného zastoupení), avšak případný příjem plynoucí z takového jednání je povinno předat vlastníkům jednotek (2012/89/§1196).

Nedá se vyloučit, že přichycení pergoly k vodorovné desce horního balkonu může způsobit poškození stavby a je zásahem do statiky budovy. Pergola může být namáhána větrem a zatížena sněhem. Nevíme zda a jak se tyto síly mohou přenést do balkonové desky. To by mohl posoudit jedině znalec-statik. A rozhodnout o této černé stavbě by mohl jedině Stavební úřad. Nikoliv Vy, protože tomu houby rozumíte.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.