Vložil Justitianus, 15. Červen 2024 - 20:03

O vadném a protizákonném judikátu 22 Cdo 1511/2019 jsem zde psal opakovaně, viz například Vadné usnesení Nejvyššího soudu: 22 Cdo 1511/2019–227, i jinde.

Je jisté, že izolace není součástí terasy. Je totiž nezbytnou součátí střešního pláště stavby, a ten je pod terasou. Terasa samotná přece vůbec žádnou izolaci nepořebuje. Terasa je prázdný prostor, který existuje a plní svou funkci i bez jakékoliv izolace !

Podle 1994/72/§2/g platí, že pro účely tohoto zákona se rozumí (…) společnými částmi domu části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, (…).

Z uvedeného plyne, že vodorovná střešní izolace proti srážkové vodě je typickou společnou částí domu, protože je určena pro společné užívání. Je součástí střechy a plní jen jedinou funkci – funkci ochrany společných částí domu před pronikáním vlhkosti ze srážek. (Navíc také chrání byty pod terasou, ale to na vlastnictví izolace nic nemění.)

Jaká je funkce vodorovné izolační vrstvy ve střešním plášti – to by popleteným soudcům vysvětlil každý stavař, ba dokázalo by to i desetileté dítě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.